Globalni dug porastao na rekordnih 233.000 milijardi dolara

Preporučujemo

Ukupan globalni dug je porastao na rekordnih 233.000 milijardi dolara u trećem kvartalu 2017. godine.

Ukupan globalni dug je porastao na rekordnih 233.000 milijardi dolara u trećem kvartalu 2017. godine, što je za 16.000 milijardi dolara više u odnosu na kraj 2016. godine, prema analizi Instituta za međunarodne finansije (IIF).

- -

Dug privatnog nefinansijskog sektora je dostigao rekordne nivoe u Kanadi, Francuskoj, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Turskoj, prenosi njujorška agencija Bloomberg, prenosi Impuls portal.

Javni dug

Istovremeno, udio javnog duga u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) je smanjen četvrti kvartal zaredom, jer je privredni rast ubrzao i on sada iznosi 318 posto BDP-a, što je za tri procentna poena ispod rekordnog nivoa iz trećeg kvartala 2016. godine, prema podacima IIF-a.

Kombinacija faktora, kao što su sinhronizirani globalni rast iznad potencijala, rastuća inflacija (u Kini i Turskoj) i napori za sprečavanje destabilizacije koji mogu prouzrokovati nagomilavanje duga (Kina, Kanada) – doprinijeli su tom padu, navodi se u ocjeni analitičara IIF-a, prenosi Tanjug.

- -

Ipak, taj dug bi, kako dodaju, mogao “zakočiti” akcije centralnih banaka na planu povećanja kamatnih stopa.

(Merima Druškić)

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...