Globalni dug porastao na rekordnih 233.000 milijardi dolara

preporučujemo

Ukupan globalni dug je porastao na rekordnih 233.000 milijardi dolara u trećem kvartalu 2017. godine.

Ukupan globalni dug je porastao na rekordnih 233.000 milijardi dolara u trećem kvartalu 2017. godine, što je za 16.000 milijardi dolara više u odnosu na kraj 2016. godine, prema analizi Instituta za međunarodne finansije (IIF).

Dug privatnog nefinansijskog sektora je dostigao rekordne nivoe u Kanadi, Francuskoj, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Švicarskoj i Turskoj, prenosi njujorška agencija Bloomberg, prenosi Impuls portal.

Javni dug

Istovremeno, udio javnog duga u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) je smanjen četvrti kvartal zaredom, jer je privredni rast ubrzao i on sada iznosi 318 posto BDP-a, što je za tri procentna poena ispod rekordnog nivoa iz trećeg kvartala 2016. godine, prema podacima IIF-a.

Kombinacija faktora, kao što su sinhronizirani globalni rast iznad potencijala, rastuća inflacija (u Kini i Turskoj) i napori za sprečavanje destabilizacije koji mogu prouzrokovati nagomilavanje duga (Kina, Kanada) – doprinijeli su tom padu, navodi se u ocjeni analitičara IIF-a, prenosi Tanjug.

Ipak, taj dug bi, kako dodaju, mogao “zakočiti” akcije centralnih banaka na planu povećanja kamatnih stopa.

(Merima Druškić)

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...