GO SDP-a Banja Luka uputio otvoreno pismo Dodiku i Salkiću: Smatramo da je ovaj vaš sukob fabrikovan

Preporučujemo

Gradski odbor Socijaldemokratske partije BiH Banja Luka napisali su otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i potpredsjedniku Ramizu Salkiću. Pismo prenosimo u cjelosti:

Uvaženi predsjedniče i potpredsjedniče,

- -

Bosna i Hercegovina prolazi kroz najveću političku krizu od svog nastanka. Koliko god to bilo čudno svima, skoro tri decenije nakon završetka rata u našoj zemlji, umjesto da smo već članica Evropske unije, mi pričamo o prošlosti, ratu i strahu,  pokušavajući da jedni druge nadjačamo u svojoj verziji istine svog zla koje se desilo i nikome od nas nije donijelo dobro.

Mi shvatamo vašu političku borbu i političko pozicioniranje, pri čemu ne želite da snosite odgovornost svojih riječi koje nedvosmisleno uništavaju društvo u cijeloj zemlji.

Činjenica je da razumijemo nacionalne programe i matrice kojima se rukovode vaše političke partije i sa kojima vladate svo ove vrijeme, ali ih ne prihvatamo i ne slažemo se s njima. Međutim, bez obzira na naše neslaganje, postoji mnogo bitnija stvar u vašem bjesomučnom spinovanju naroda, a to je odgovornost. Uvažena gospodo, da li svaki put kada izbacite bilo koju političku poruku iz vašeg spektra, razmislite koliko straha izazovete kod svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini? Da li ste svjesni koliko ružnih ratnih slika i nesretnih sudbina vratite u glave svakog čovjeka, da li ste svjesni koliko mržnje proizvedete nakon svake takve rečenice?

Ubijeđeni smo da niste ni blizu svjesni svega ovoga što navodimo, zaslijepljeni ste ličnim i stranačkim pozicioniranjem, a ne želite da snosite odgovornost svojih riječi koje nedvosmisleno uništavaju društvo u čitavoj zemlji.

- -

Gospodine Dodik, smatramo Vas predsjednikom svih u Republici Srpskoj, te Vas pozivamo javno da svaki sljedeći put dobro razmislite kod svojih izjava i osjećaja koje one proizvode kod svih građana Republike Srpske.

Gospodine Salkić, smatramo Vas potpredsjednikom svih u Republici Srpskoj, te Vas pozivamo javno da svaki sljedeći put dobro razmislite kod svojih izjava i osjećaja koje one proizvode kod svih građana Republike Srpske.

U nizu vaših fabrikovanih sukoba, posebno interesantan je ovaj skorašnji oko nabavke naoružanja za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Zašto smatramo da je i ovaj vaš sukob fabrikovan, kao i mnogi drugi do sada? Budžet Republike Srpske za 2018. godinu je usvojen krajem 2017. godine, čiji je sastavni  dio plan kapitalnih ulaganja MUP-a RS.

Za taj budžet glasali su poslanici iz reda vaših stranaka. Dakle i SNSD i SDA su podržale nabavku naoružanja za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ova činjenica, koja je neoboriva, govori koliko fabrikujete priče, ne razmišljajući kakvu i koliko štetu nanosite svim građanima u Republici Srpskoj. Kod Srba stvarate osjećaj tobožnje nadmoći, a kod Bošnjaka, Hrvata i ostalih osjećaj straha.

Da priča bude potpuna, isti budžet, kao i ostala dva budžeta u BiH, su napravljena uz saglasnost MMF-a. Tako da su svi mogli reagovati mnogo ranije oko ove priče, a ne sada kada treba posijati strah i zabetonirati svoje političke pozicije pred izbore.

Sve ove fabrikovane priče služe isključivo za vaša politička pozicioniranja, jer svi u Republici Srpskoj žive ispod margine siromaštva, bili oni Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali, ali to vas ne interesuje. Bitno je da zadržite vaše političke položaje, posijete strah i mržnju, a koliko se šteta pravi budućim generacijama o tome i ne razmišljate.

Kada ste zajedno usvajali novi Zakon o akcizama, tada niste ni pomislili na Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale, tada njihova prava nisu bila bitna i tada niste bili bezbjednosno ugroženi.

Pitanje prava da se bošnjačkoj djeci omogući da uče jezik koji žele i da ga nazovu kako žele, nećete da riješite, jer to je sjajna tema da bude otvorena i za jedne i druge što duže. A to što njihovi roditelji moraju da plaćaju životne potrepštine skuplje za 20 posto, nakon vaše odluke u vezi akciza, to ste dogovorili za sekundu.

Gospodine Dodik, prestanite od Srba praviti nacionaliste i ljude koji ne mogu živjeti sa svim drugima, jer to nije istina, a vjerujemo da ni Vi niste takav čovjek, te da sve ovo radite samo zbog političke promocije. Ako je i zbog toga pretjerali ste, gurate Republiku Srpsku u izolaciju i na crne liste.

Jer, gospodine Dodik, nije tragedija ovog naroda što ste Vi lično na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, tragedija je što je predsjednik Republike Srpske na toj listi.

Na samom kraju, uvaženi predsjedniče i potpredsjedniče, na želimo da ovo pismo shvatite kao politički atak, već apel da se svi zajedno usmjerimo ka rješavanju problema građana Republike Srpske, jer ukoliko ne znate svaki dan autobusima iz RS odlaze Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali. Ukoliko se ovo nastavi mogli bi biti predsjednik i potpredsjednik ovog entiteta bez naroda, pa vi odlučite sami, navodi se u pismu.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...