Službenici UIO na tržnici proveli akciju “Studeni 2017”: Oduzet duhan i cigare u iznosu od 80.000 KM

Preporučujemo

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na područiju gradske tržnice u Zenici proveli su danas operativnu akciju “Studeni 2017” u cilju sprečavanja nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina. Tom prilikom oduzeta je veća količina cigareta i duhana za pušenje čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 80.000 KM.Aktivnosti na terenu provelio su službenici grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz sva četiri regionalna centra UIO, te Grupe za istrage i Grupe za obavještavanje Regionalnog centra Sarajevo.

Akcija kodnog naziva ,,Studeni 2017” provedena je uz asistenciju službenika MUP-a Zeničko-Dobojskog kantona. Cilj akcije je bilo suzbijanje nelegalnog prometa akciznih proizvoda na područiju Zenice. Prilikom provođenja akcije, službenici UIO su oduzeli 11.051. kutiju raznih marki cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kao i 297 kg rezanog duhana, koji se prodavao bez da je bio obilježen akciznim markicama. Ukupna vrijednost oduzete robe na tržištu Bosne i Hercegovine se procjenjuje na vrijednost od 80.000 KM. Po okončanju aktivnosti na terenu ukupno deset lica će biti sankcionisano, od toga sedam prekršajno, dok će službenici UIO protiv tri lica podnijeti izvještaje Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu iz olasti indirektnih poreza.

- -

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...