Kako je Zvizdić u dva uspio “nagurati” čak 14 mjeseci: Upitnik EK kasni, Hahn ga opominjao, ali BiH je pokazala napredak!?

preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas poručio da su usvojeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije koji je, kako je kazao, najkompleksnija faza na putu BiH ka EU.

Zvizdić je kazao da nije prošao nijedan dan da neka “aktivnost od evropske agende nije bila na dnevnom redu u radu Vijeća ministara BiH”, kako piše N1.

“Nije praktično prošao nijedan dan niti jedna sjednica u radu VM BiH da neka od aktivnosti sa evropske agende nije bila na dnevnom redu ili razmatrana kako bi nadoknadili dinamiku i uskladili aktivnosti sa dešavanjima u zemljama Zapadnog Balkana. 2015./2016. su bile najuspješnije godine u radu VM BiH, 2017. smo imali određenih zastoja, blokada i opstrukcija”, kazao je Zvizdić.

“Vratili smo se na uspješnu dinamiku ispunjenja obaveza sa evropske agende. Imali smo nerealizirane četiri obaveze koje su bitne za napredovanje BiH ka EU, a kao što vidite za praktično dva mjeseca VM BiH kao ključni generator evropskih procesa je uspjelo realizovati sve obaveze”.

Zvizdić je poručio da je BiH pokazala stalni napredak.

“Za dva mjeseca smo, bez obzira na turbulentno političko vrijeme, usvojili set zakona o akcizama i odgovorili na Upitnik Evropske komisije, rekao je on i dodao:

“Pokazali smo stalni napredak BiH, riječ je o eksponencijalnom rastu BiH gdje su prikazani bazni faktori napretka. BiH i njene institucije su postale kredibilan i sposoban partner koji je uspješan u rokovima, sa malim kašnjenjima, ipak uredno odgovarao na zahtjeve EK. U međuvremenu, od naših prvih aktivnosti usvojen je Protokol o stabilizaciji i pridruživanju, usvojen je Mehanizam koordinacije, usvojili smo tri izuzetno važne Strategije. Vrlo brzo očekujemo usvajanje Strategije koja će donijeti stotine miliona eura finansijskih sredstava pomoći sektorima u BiH”.

Foto: Index.ba.

Napredak za kašnjenjem od osam mjeseci

Ipak, napredak nije pokazan kada je riječ o roku za predaju Upitnika EU. Nakon što je probijen prvi rok, koji je bio u junu 2017. godine, probijeni su i svi ostali. U junu je rečeno da RS još uvijek nije unijela svoje odgovore. Krajem 2017. godine, najavljeno je da bi Upitnik sa odgovorima trebao biti gotov do kraja te godine. Zvizdić je tada rekao da će odgovori biti gotovi ukoliko “ne bude političke blokade”.

Kada je evropski komesar Johannes Hahn posjetio BiH krajem 2016. godine da bi predao Upitnik sa pitanjima bh. vlastima, bio je pozitivan i rekao kako je naša zemlja ostvarila napredak.

“Postoji dobar napredak kao temelj Reformske agende koju treba nastaviti s odlučnošću. Isto tako, strategija za cijelu zemlju iz područja poljoprivrede, okoliša i energije te upravljanje javnim finansijama koje treba usvojiti pomoći će da BiH krene naprijed”, rekao je tada za medije.

Ipak, godinu dana kasnije, jedna sasvim drugačija (razočarana) priča i to sa razlogom. Hahn je posjetio našu zemlju te je poručio i vlastima i opoziciji da se prestanu baviti trivijalnim temamam te da se posvete reformama.

Nakon sastanka sa vlastima, medijima je rekao da ga predstavnici vlasti stalno uvjeravaju da će “još malo” završiti Upitnik, ali i da će biti gotove ostale obaveze za članstvo u EU te da se navikao na kašnjenja iz BiH. Okrivio je vlasti za kašnjenje odgovora za Upitnik te poručio kako članstvo u EU nije “besplatan ručak”.

Foto: Index.ba.

Danas, sa kašnjenjem od osam mjeseci, odgovori su spremni.  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja “poruka gdje BiH želi biti”.

“Pokazan je kredibilitet i potpuno jasna opredijeljenost da evropske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem smo bili posvećeni u posljednjih 30 mjeseci rada VM BiH. Danas smo usvojili odgovore na Upitnik koji predstavlja najkompleksniju fazu našeg puta ka EU. To je naša poruka gdje želimo biti. Želimo biti u EU, biti punopravan član EU. Kada je riječ o samom Upitniku, govorimo o 3.242 pitanja, preko 1.200 predstavnika svih institucija svih nivoa vlasti u BiH, govorimo o stotinama sastanaka i u konačnici produciranih više od 20.000 stranica materijala”.

Da li zaista želimo u Europsku uniju?

“Završen je jedan od najkompleksnijih procesa, vrlo uspješno uz pomoć Mehanizma koordinacije na bazi stručnosti i dovest će nas do kandidatskog statusa koji je ključan za BiH i koji znači nepovratan proces na putu BiH ka EU”, kazao je Zvizdić na današnjoj konferenciji za novinare.

Čini se da naša zemlja, ili barem njena vlast, ne želi biti nigdje. Jer su to pokazali i neispunjavanjem obaveza prema Europskoj uniji. Jer, da je suprotno, uzor bi nam bile susjedne zemlje. Tako je Srbija odgovorila za nešto više od dva mjeseca, Hrvatska tri, a Crna Gora za pet mjeseci. Iste one zemlje za kojima kaskamo i obrazovanju, zaposlenosti, investicijama..

Putuj Europo, i ne čekaj Bosnu i Hercegovinu…

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...