Goran Bregović: Sve što danas gledamo po Evropi, najprije smo vidjeli u Sarajevu

Preporučujemo

Za balkansku rock-zvijezdu Gorana Bregovića njegovo rodno Sarajevo više je od grada. Sarajevo je “metafora” multikulturalnog načina života koji se raspada kada započne vjerski sukob, kazao je u intervjuu za francusku novinsku agenciju AFP, prenosi index.hr.

“Sve ono što danas gledamo po Evropi, najprije smo vidjeli u Sarajevu. Susjed…, koji vam je danas dobar susjed, sutra puca na vas jer ste druge vjere”, ispričao je Bregović novinaru AFP-a u svojem studiju u Beogradu.

- -

“Sarajevo je oduvijek moja prva metafora. Danas to nije samo ime grada, to je metafora našeg vremena”, naglašava.

Svoj zadnji album “Tri pisma iz Sarajeva” šezdesetsedmogodišnjak je posvetio krhkom vjerskom skladu i svom rodnom gradu.

Prisjeća se priče o starom židovu koji svakog dana posljednjih 60 godina dolazi pred Zid plača i moli da se “prekine rat između pripadnika različitih vjera”.

“Imam osjećaj da govorim zidu”, žali se pritom stari židov.

- -

“Bog nam nije kazao kako živjeti zajedno. Jer… to je nešto što moramo naučiti sami”, kaže Bregović koji će album ove godine predstaviti na turneji na 130 pozornica širom svijeta. Pratit će ga vjerni članovi njegova “Orkestra za sprovode i vjenčanja”.

Bregović u intervjuu između ostalog kaže da kada nije na turnejama živi između Beograda, Sarajeva i Pariza, javno iskazujući svoju dugovječnu ljubav za Balkan, “tešku ljubav”, kako sam kaže.

No sretan je, ističe, jer njegove kćeri imaju francusko državljanstvo i žive u Francuskoj, “normalnoj zemlji” s “normalnim patriotizmom” u kojoj “se ne mora uvijek ratovati i žrtvovati se”. “Ako ste domoljub na Balkanu…, to zahtijeva puno toga…, ondje trebaju samo vojnike”.

Na popisu gradova njegove nove turneje nije Sarajevo.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...