- Advertisement -

Grabar-Kitarović u Mostaru: Oživljavaju duhovi prošlosti, ne očekujem da ćemo uskoro naći zajednički jezik

Preporučujemo

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi danas u Mostaru, gdje je održala predavanje na Medicinskom fakultetu.

Hrvatska predsjednica kazala je da je sretna što je ponovo u Mostaru.

”Danas želim podijeliti stajališta Hrvatske, izazovi, pomoć na EU putu, vanjsko-politički smjer Hrvatske u izgradnji EU. Euroatlanski prostor opstaje u svim uvjetima i izolacija iz tog prostora je postala nemoguća. Našu sigurnost definira naše okruženje u prvom redu. Trajna stabilizacija jugoistočne Evrope je najbitnija, brojni izazovi se poklapaju upravo ovdje. Razni politički utjecaji, hrvatska čvrsto zastupa stav o cjelovitoj političkoj emancipaciji ovog prostora. Svjedoci smo brojnih pritisaka kojima je cilj da udalje ovaj prostor od EU puta. Poštujemo ipak odluku svake države u suverenom izboru vanjskih partnera, a ako izaberu EU, u nama će imati partnera”, kazala je Grabar-Kitarović, prenosi N1.

To je vrlo zahtjevan i koristan proces i pozdravljamo napore svih država ovog prostora na tom putu, kazala je.

”Za napredak je najvažnija vladavina prava, borba protiv korupcije, ekonomija. Otvorena bilateralna pitanja se moraju riješiti prije ulaska u EU, to kaže posljednja Strategija o proširenju. Strategija za Zapadni Balkan potvrđuje kako su izgledi za proširenje realni. Veseli nas preporuka za pregovore s Makedonijom i Albanijom. BIH je preporučena žurna izmjena Izbornog zakona. Primjer Makedonije i Albanije dokaz je kako nije nemoguće ustrajati na reformama. Pozdravljamo kontinuirani angažman NATO-a. Jamče članicama dugotrajnu stabilnost. To je Hrvatskoj ključni nacionalni interes. Danas u jugoistočnoj Evropi oživljavaju duhovi prošlosti. Ne očekujem da će sve države uskoro naći zajednički jezik, ali to nas drži zarobljene u prošlosti”, dodala je između ostalog, Grabar-Kitarović.

Govorila je i o migrantima, rekavši da ih je više od 600.000 hiljada prošlo kroz Hrvatsku:

Pročitajte:  Više osoba povrijeđeno na magistrali između Mostara i Čapljine

”Pitanje migracija nije iza nas. Više od 600 hiljada ih je prošlo kroz Hrvatsku. Vjerujemo da je jedini način zajednički pristup koji se temelji na suradnji. Takozvana zapadno-balkanska ruta presudno je da ostane zatvorena. Pritisci su ogromni. U posljednje vrijeme i na BiH. Hrvatska će pružati potporu zbog dužine granice posebno ćemo sarađivati za BiH”, kazala je hrvatska predsjednica koja će se večeras u 20.15 sati sastati s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...