Haos u Gazi pred otvaranje Ambasade SAD: 28 mrtvih i više od 900 ranjenih Palestinaca

Preporučujemo

Izraelska vojska ubila je najmanje 28, a ranila više od 900 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu, javlja Al Jazeera.

Od 918 ranjenika, polovina je ranjena bojevom municijom, najmanje 74 bilo je mlađe od 18 godina, 23 su žene, a ranjeno je i osam novinara, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

- -

Pored bojeve municije, izraelske snage su ispaljivale i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli da učestvuju na protestnom skupu.

Otvaranje ambasade dešava se u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na, milionski marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati preći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Izraelska vojska saopćila je putem letaka bačenih iz aviona da će “reagovati na svaki pokušaj oštećenja sigurnosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu”, prenosi AP.

Protest se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili “katastrofe”, kojim se obilježava dan kada je država Izrael osnovana 15. maja 1948. godine, što je dovelo do proterivanja stotina hiljada Palestinaca iz njihovih sela.

Protesti su takođe planirani u isto vrijeme kada i preseljenje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem, nakon odluke Washingtona da taj grad prizna kao prijestolnicu Izraela, što je pojačalo napetosti i ljutnju Palestinaca.

Protesti su počeli i u okupiranim gradovima Zapadne obale Ramali i Hebronu, kao odgovor na potez američke administracije. U Ramallahu se očekuje da Palestinci protestuju od centra grada do vojnog kontrolnog punkta Kalandia, glavnog sjevernog prelaza koji razdvaja Ramalu od Jerusalema.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...