Grad Sarajevo neće organizovati vatromet u Novogodišnjoj noći

Preporučujemo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na svom Facebook profilu potvrdila je da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za doček Nove godine neće biti vatrometa.

Karić je u podijeljenoj objavi potvrdila ranije najavljenu odluku kazavši da se Sarajevo pridružuje praksi drugih evropskih gradova.

- -

“Pridružili smo se velikom broju evropskih gradova koji su donijeli istu odluku, među kojima su Rim, Prag, Zagreb, Helsinki, Varšava i drugi”, navela je gradonačelnica.

Istaknula je da će novac koji bi bio predviđen za vatromet biti uplaćen udruženjima za zaštitu životinja.

Ranije je i Grad Tuzla najavio da neće biti vatrometa, a slične vijesti stižu iz svih zemalja Evrope. U susjednoj Hrvatskoj čak 44 hrvatska grada i općine odlučili su u novu 2024. godinu ući bez vatrometa. Takvu odluku donijeli su nakon apela za zaštitu životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa.

Prethodno je najavljeno da stanovnike Sarajeva, ali i sve turiste u Novogodišnjoj noći očekuje nastup sarajevskih bendova Crvena Jabuka, Zabranjeno pušenje, Bombaš štampa te Lake i Lele. Cijeli program je nazvan “Sarajevska priča”, a planiran je i poseban audio-vizuelni program čiji scenario potpisuje Zenit Đozić.

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...