Rusi kritikovali veto Amerikanaca u Vijeću sigurnosti: Ovim činom osudili su hiljade civila na smrt

Preporučujemo

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Dmitrij Poljanski komentirao je američki veto na rezoluciju u kojoj se poziva na prekid vatre u Gazi te je iznio niz kritika na račun Washingtona.U obraćanju medijima, Poljanski je rekao kako su ovim činom Amerikanci na smrt osudili hiljade civila.

“Naše američke kolege osudile su više hiljada, ako ne i više desetina hiljada, palestinskih i izraelskih civila, uključujući žene i djecu, na smrt, uz radnike UN-a koji pokušavaju da im pomognu. Historija će procijeniti šta je Washington učinio”, rekao je Poljanski.

- -

On je dodao da se može izgovoriti mnogo divnih, ali praznih riječi o demokratiji, ljudskim pravima, miru, sigurnosti, određenim regulativama i poretku, ali da su danas shvatili pravo značenje tih riječi pošto dva člana Vijeća sigurnosti UN-a više vole da budu saučesnici u brutalnom masakru Izraela, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, ostalim članicama Vijeća sigurnosti ne preostaje ništa drugo sem da utrostruče napore da dođu do odluke kojom će biti ublažena patnja civila “unutar ograničenog i beznačajnog okvira u kojem su im ostavili Washington i London”.

Nešto ranije Amerika je stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati u kojoj se pozivalo na uspostavljanje hitnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Rezoluciju je podržalo 13 članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući Rusiju i Kinu, dok je Britanija bila uzdržana.

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...