Grad Sarajevo podržao izgradnju Muzeja 505.viteške brigade

preporučujemo

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić-Londrc i načelnik općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj podršci Grada Sarajeva za izgradnju Muzeja 505.viteške brigade u iznosu od 50.000,00 KM.

“Radujem se saradnji s kolegom Nanićem i našim budućim zajedničkim aktivnostima i projektima vezanim za unapređenje infrastrukturnih, turističkih, obrazovnih i zdravstvenih kapaciteta na dobrobit naših građana“, istakla je gradonačelnica Karić nakon potpisanog ugovora.

Također potpisivanju ugovora prisustvo je gradski vijećnik Vedad Deljković, koji je i podnio inicijativu da Grad Sarajevo podrži izgradnju Muzeja 505. viteške brigade i tom prilikom iskazao zadovoljstvo realiziranom inicijativom.

“Raduje me da smo danas finalizirali inicijativu da Grad Sarajevo podrži izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu. Tako će se herojska, časna borba bužimskih vitezova moći prezentirati u Muzeju a naredna pokoljenja će učiti o tome. Raduje me da je Grad Sarajevo prvi prepoznao važnost izgradnje Muzeja, i za to se posebno zahvaljujem gradonačelnici Grada Sarajeva koja je odmah i prihvatila inicijativu”, kazao je Deljković i pozvao vijećnike u općinskim i gradskim vijećima da podnesu inicijative u procesu donošenja budžeta svojih lokalnih zajednica za ovaj projekat a koji će svjedočiti o jednom teškom ali slavnom vremenu naše domovine i njenih najboljih sinova.

S obzirom na činjenicu da će u augustu naredne godine biti obilježeno trideset godina od formiranja jedne od najboljih brigada Armije RBiH – 505. viteške bužimske brigade, da je položen kamen temeljac u augustu ove godine, urađena projektno-tehnička dokumentacija i obezbijeđena inicijalna sredstva stvaraju se uslovi za početak gradnje Muzeja koji će biti najbolji poklon bužimskim vitezovima za njihov trideseti rođendan.

Nakon potpisivanja ugovora načelnik općine Bužim Mersudin Nanić također se zahvalio gradonačelnici Karić, a posebno vijećniku Deljkoviću na upućenoj inicijativi, te posebno naglasio:

-„Ovo su prva finansijska sredstva u ovoj godini i posebno me veseli što dolaze iz Grada Sarajeva s kojim smo već realizirali i završili neke projekte od interesa za našu lokalnu zajednicu. Vjerujem da će Federalno i Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida planirati sredstva u svojim budžetima za izgradnju Muzeja i time doprinijeti njegovoj izgradnji i završetku radova do augusta naredne godine”.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...