Iz Ambasade SAD-a poručili da su spremni odgovoriti na provođenje paralelnih izbora i Dodikovu najavu secesije

Preporučujemo

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga “Srpska te zove”, koji je jučer organizovan u Banjoj Luci i s kojeg su poslate sramne poruke relativizacije i negiranja genocida, kao i veličanja zločina.

“Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika RS-a Dodika i drugih lidera iz RS-a na jučerašnjoj sjednici NSRS-a i mitingu u Banjoj Luci. Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH”, istaknuli su iz ambasade.

- -

Potcrtali su da se u Srebrenici 1995. desio genocid.

“To je u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde. Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN-a”, kazali su.

Ističu da upravo konstantno negiranje genocida u Srebrenici govori o potrebi da rezolucija bude usvojena u UN-u i naglašavaju da ona nije usmjerena protiv naroda ili država.

“Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN-a, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom”, rekli su.

- -

Na kraju, najvažnije, poručili su kako su spremni odgovoriti na Dodikove prijetnje o pokretanju secesije.

“Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS-a od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS-a još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i antidejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS-u osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i antidejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije”, zaključili su.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...