Građani gube strpljenje, ponovo zatraženo zatvaranje deponije Uborak

Preporučujemo

Više stotina građana i aktivista Građanske inicijative “Jer nas se tiče” okupilo se danas na mirnom protestu ispred regionalnog odlagališta otpada Uborak, kako bi ponovo skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog odlagališta s trenutne lokacije.

Građani su istakli kako odlagalište od februara nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi te poručili kako neće odustati od zahtjeva za saniranjem i zatvaranjem deponije.

– Poručujemo vlastima da nismo odustali od naših zahtjeva i da što prije sjednu i počnu raditi na rješavanju ovog problema – kazao je predstavnik Inicijative “Jer nas se tiče” Nijaz Hodžić.

Dodao je kako građani polako gube strpljenje, ali da neće poduzimati radikalnije mjere dok ne prođu božićni i novogodišnji praznici.

– Čim prođu praznici odlučit ćemo se šta i kako dalje, a od vlasti očekujemo da nas pozovu i da se dogovorimo – poručio je Hodžić.

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur naglasio je kako su okupljeni građani najbolja poruka te dodao kako imaju sve veću podršku i da neće odustati od svojih zahtjeva.

– U slučaju produženja ove agonije bit ćemo prinuđeni na novu blokadu odlagališta i s ovim brojem ljudi uopšte se nećemo dvoumiti da to uradimo – poručio je Hujdur.

Na ulazu u deponiju Uborak i danas su, kao i proteklih dana, stacionirane jake policijske snage.

Podsjećamo, problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja od tada su u dva navrata blokirali odlagalište, zahtijevajući da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...