Građani Kemerova traže ostavku vlasti i tačan broj poginulih

Preporučujemo

Više hiljada građana sibirskog grada Kemerova gdje su po zvaničnim podacima u požaru u tržnom centru poginule 64 osobe, zatražilo je jutros ostavku ostavku lokalnih vlasti i tačnu informaciju o broju poginulih.

Na prepunom trgu u centru grada građani su tražili od vlasti da saopšte istinu o tragediji, da objave potpune spiskove poginulih i povrijeđenih. Takođe su tražili odgovor zašto spasioci nisu spasili tako mnogo ljudi, navodi Interfaks.

- -

Žitelj Kemerova Vadik Zempf rekao je agenciji Beta da se u gradu vjeruje da je u požaru poginulo između 250 i 350 ljudi, među kojima najviše djece, i da vlasti skrivaju istinu.

Tajga.info navodi da su građani zahtijevali ostavku gradonačelnika Kemerova Ilije Serdjuka i gubernatora Kemerovske oblasti Amana Tulejeva.

Učesnici akcije su skandirali “istinu”, “ostavka”, “lažete”, i nosili su slike poginulih.

Njima se obratio gradonačelnik Tulejev kojeg su okupljeni sačekali uzvicima “ostavka”, “ubice”.

- -

On je pozvao okupljene da sami obiđu mrtvačnicu kako bi se uvjerili u broj žrtava. Kada je ponovio zvaničnu cifru od 64 poginulih, iz mase su se čuli uzvici “lažete” i „ne 64 već 354″.

Portal Meduza navodi da su se okupljeni građani dogovorili da samostalno izračunaju broj poginulih, tako što će slati informaciju na zajedniču elektronsku adresu.

Građani su zahtijevali da im se obrati i predsjednik Vladimir Putin, koji je tog jutra učestvovao u savjetovanju u lokalnoj administraciji, ali se on nije pojavio.

Skandirali su “Putin, Putin”, “Zašto nam odgovaraju pijuni vlasti, zašto dama i kralj sjede u toplom. Neka dođu ovamo, stanu i odgovaraju”, viknuo je jedan muškarac, prenosi Tajga.info.

Grupa građana se zatim uputila zajedno sa gradonačelnikom u mrtvačnicu kako bi provjerili broj poginulih u tržnom centru “Zimska višnja”.

“Ljude su pustili u mrtvačnicu, niko im ne smeta”, rekao je okupljenima Igor Vostrikov koji je u požaru izgubio cijelu porodicu, koja se nalazila u jednoj od bioskopskih sala.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...