- Advertisement -

Građanski savez: Čović sa Dodikom radi na podrivanju mira u BiH

Preporučujemo

Građanski savez (GS) oglasio se saopćenjem u kojem “sa gnušanjem odbacuje objede koje je na račun GS-a iznio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a”.

– GS ovim putem želi ovim putem još jednom podsjetiti bosanskohercegovačku javnost na neke od izjava koje je Čović dao i koje su bez ikakve sumnje implicitna ili otvorena prijetnja nasiljem.

Prije svega deset dana tokom boravka u Zagrebu, Čović je izjavio: „Danas u BiH reći građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu”.

Dalje, početkom mjeseca Čović je izjavio da ukoliko ne dođe do ispunjavanja njegovih i HDZ-ovih ultimativnih zahtjeva za promjenu Izbornog zakona “u suprotnom ću dodatno mobilizirati hrvatski narod“. Usto, Čović je prema riječima Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH koji je zajedno s njim prisustvao sastanku sa predsjednikom Evropske narodnjačke partije izjavio da u našoj zemlji postoje elementi koji „koji žele da naprave islamsku državu u BiH“, te da je to ključni problem današnje BiH.

Ne računajući njegove ranije izjave, kao ni njegovu ratnu prošlost, odnosno izvođenje civila zatvorenih u koncentracionim logorima HVO-a, Čović je u periodu od samo dvije sedmice u najmanje tri navrata zaprijetio nasiljem. Kada ovakve izjave dolaze iz usta prvog čovjeka stranke koja iza sebe ima istoriju udruženog zločinačkog poduhvata i oružane pobune, iz usta čovjeka koji i sam ima istoriju nasilja tokom udruženog zločinačkog poduhvata, nesumnjivo je da je riječ o otvorenom zazivanju rata. Čovićeva izjava da je građanska država zapravo islamska država je prečica za genocid, a posljednji put prije njega u našoj zemlji su tim jezikom govorili Radovan Karadžić i Biljana Plavšić.

Ako smo mi u GS-u ključna prepreka – kao što se može naslutiti iz njegovih riječi – usvajanju HDZ-ovog rasnog prijedlog Izbornog zakona, mi smo na to ponosni.

Pročitajte:  Vukanović isprozivao Dodika zbog odlaska u Tursku: Ne znam da li sam se sa majkom grlio kao vi sa Cavusogluom

Mi u GS-u nemamo nikakvih sumnji u to kako bi Bosna i Hercegovina izgledala kada bi bilo po volji HDZ-a i Dragana Čovića: sve što je potrebno je uvjeriti se u aparthejd koji vlada u Stocu. To je model koji HDZ i Čović žele nametnuti i u ostatku zemlje.

GS se koristi ovom prilikom da zatraži ostavku HDZ-ove ministrice odbrane Marine Pendeš zbog davanja saglasnosti na kupovinu 2.500 jurišnih pušaka za MUPRS. Činjenica da je Ministarstvo odbrane, odnosno Pendešova, dala saglasnost na kupovinu oružja ne ostavlja nimalo sumnje da se militarizacija entiteta RS odvija uz saučesništvo Dragana Čovića i HDZ-a.

Izgradnja paralelnih oružanih snaga u entitetu RS koju je potvrdio i najavio entitetski predsjednik Milorad Dodik je dosad najdirektniji korak u pravcu podrivanja mira u našoj zemlji. GS stoga i ovim putem poziva Dodika i MUPRS da u interesu mira otkaže nabavku naoružanja. Ono što je sada jasno, međutim jeste da je Dodikov najvjerniji saveznik u podrivanju ustavnog poretka, izgradnji paralelnih oružanih snaga i izazivanju nasilja, Dragan Čović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Ruski naučnik preminuo dva dana nakon hapšenja zbog izdaje države

Umro je ruski naučnik koji je prošle sedmice uhapšen u Sibiru pod sumnjom za državnu izdaju. On je prije...