GRAĐANSKI SAVEZ: Odluka o uništenju municije i oružja je izdajnička

Preporučujemo

Građanski savez (GS) želi ovim putem saopštiti da je “odluka o uništenju 8.300 tona municije i 40.000 pušaka u vlasništvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine skandalozna, kratkovida i u krajnjoj liniji suicidna”.

“Mi u GS-u smatramo da je takva odluka nedopustiva u trenutku kada se zemlje koje su prije samo četvrt vijeka izvršile brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo ponovo naoružavaju do zuba. Da stvar bude gora, odluku o uništenju donio je fantomski Strateški komitet koji ne odgovara građanima i poreskim obveznicima Bosne i Hercegovine koji su to oružje i municiju platili: ne tako davno i doslovno krvlju. Strateški komitet je tijelo u kojem odlučuju ambasadori i trećerazredni međunarodni karijeristi: isti takvi su donijeli i odluku o razoružavanju Srebrenice 1993. godine. Svi znamo kako je to završilo”, saopšteno je.

Kako navode iz ove stranke, “povjeriti sudbinu zemlje, države i naroda u ruke ljudima koji sa njom nemaju ništa i koji su već demonstrirali potpunu nebrigu za bilo šta izvan svojih karijera je jednom rječju – izdaja. Kako to izgleda vidjeli smo u slučaju akciza na gorivo, usvojenih nakon ucjena Delegacije Evropske komisije BiH za račun pljačkaških evropskih banaka. U slučaju oružja i municije istim takvima ne povjeravamo samo svoj novčanik, nego doslovno živote, naše i naših najmilijih”.

“Uništavanje municije i oružja u trenutku kada režim Milorada Dodika pravi paralelne oružane snage i nabavlja ogromne količine naoružanja i municije, a njegov partner Dragan Čović policijom pokušava uspostaviti granicu na Ivan-sedlu nije ništa drugo nego prizivanje ponavljanja sudbine koju smo doživjeli devedesetih godina prošlog vijeka”, navodi se u saopštenju.

“GS želi ovim putem obavijestiti javnost da je za svaku pojedinačnu odluku o uništenju municije i oružja potrebna odluka Predsjedništva BiH. Stoga, odgovornost za to da li ćemo se ponovo nenaoružani naći izloženi agresiji snosi isključivo Bakir Izetbegović. To što tzv. Strateški komitet svojim mandatom smatra ispunjavanje Dodikovih i Čovićevih želja ne obavezuje ni građane ove zemlje, niti bilo koga od njenih izabranih predstavnika”, saopštava GS.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...