Grčka: Turski novinari osuđeni na po 20 mjeseci zatvora

preporučujemo

Sud u grčkoj oblasti Zapadna Trakija osudio je dvojicu novinara sa po 20 mjeseci zatvora, koji su ranije optuženi da su putem medija iznijeli uvrede na račun muftija koje su grčke vlasti imenovale u gradovima Komotini i Ksanti, javlja Anadolu Agency (AA).

Protiv vlasnika novina “Millet” Cengiza Omera i glavnog kolumniste Feyzullaha Hasankahye pokrenut je postupak jer su putem medija kritikovali imenovanje Mehmeta Emina Sinikoglua i Cemaliaj Mecoa na pozicije muftija u gradovima Komotini i Ksanti. Dvojica mutfija su tužili novinare zbog navodnog vrijeđanja putem medija.

Sud je donio odluku o zatvorskoj kazni od po 20 mjeseci za Omera i Hasankahyu, sa mogućnošću odgode služenja kazne od tri godine. Obzirom da su Omer i Hasankahya uputili žalbu višem sudu, pušteni su na slobodu.

Hasankahya je u razgovoru s novinarom AA istakao je kako grčke vlasti u Zapadnoj Trakiji konstantno krše sporazumima zagarantovana prava muslimanske turske manjine u toj oblasti. Protiv novina “Millet” je pokrenuta tužba upravo što je u tekstovima ukazano na kršenje tih parva.

Prema njegovima riječima, problem muftija u Zapadnoj Trakiji je svojvrstan “hronični problem manjine”.

“Turcima-muslimanima u Zapadnoj Trakiji se onemogućava osnovno pravo da sami izaberu svoje vjerske vođe. Institucija muftije je jedna od najznačajnijih institucija za tamošnje musilmane. U jednoj nemuslimanskoj zemlji, turska muslimanska zajednica je ta koja najbolje zna ko je najadektvatniji da obnaša dužnost mutije. Nažalost, grčke vlasti bez ikakvog konsultovanja sa turskom zajednicom, na diktatorski način, na poziciju muftije postavljaju osobe koje su neprihvaćene u zajednici”, kazao je Hasankahya.

Dodao je kako se pod različitim izgovorima protiv novina “Millet” podnose tužbe, iako je ovaj mediji samo ukazao na pogrešne postupke i kršenje vjerskih prava. Cilj je, kako je kazao, unijeti strah.

Vlasnik novina “Millet” Cengiz Omer je putem društvenih mreža napisao kako je ovo zasigurno sudski postupak koji će biti zabilježen u historiji, podsjetivši kako je pitanje muftije pitanje koje već godina čeka na rješavanje.

U Grčkoj, tačnije u oblasti Zapadna Trakija, vjerske vođe i muftije muslimanske turske manjine imenuje država. Turska manjina se protivi ovim odlukama, te zahtijeva da sama bira svoje vjerske lidere.

Najnovije

Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja...