GS: Jedina funkcija pregovora u Briselu sa Junckerom jeste zavrtanje ruku Izetbegoviću

Preporučujemo

“Građanski savez smatra da je jedina funkcija “briselskih pregovora” sa Jeanom Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije i predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom, na koje je danas otputovalo Predsjedništvo BiH zavrtanje ruku članu Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka sa ciljem prihvatanja HDZ-ovog rasističkog prijedloga izmjena Izbornog zakona, i upostava trajne diktature političke manjine nad političkom većinom u BiH, saopšteno je iz ove stranke.

Mi u Građanskom savezu kao i većina građana Bosne i Hercegovine nemamo nikakve dileme oko toga da su evropske birokrate, pogotovo nakon talasa jačanja radikalne desnice u Evropi, spremne kao “rješenje” ponuditi koncept o različitoj vrijednosti glasa, po kojemu je glas muslimana (Bošnjaka) višestruko manje vrijedniji nego glas HDZ-ovih Hrvata ili glas SNSD-ovih Srba, koje ovom prilikom u Briselu zastupa Mladen Ivanić.

- -

Građanski savez nikada neće odstupiti od svog principa da glas svakog građanina ove zemlje mora vrijediti jednako na svakom pedlju Bosne i Hercegovine ma koliko se Dragan Čović i njegova bratiji “pučani” trudili da sprovedu daljnju podjelu zemlje evropskom mimikrijom.

Kao što su evropske birokrate od 1992. do 1995.godine bile spremne mirno posmatrati agresiju na Bosnu i Hercegovinu, masovne progone, udružene zločinačke poduhvate i genocid, tako su danas još spremniji da nasuprot svim temeljnim demokratskim principima podržati rješenja koja vode nametanju etničkog izbornog modela.

GS upozorava i podsjeća člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka da građani Bosne i Hercegovine ni pred tenkovima Janka Bobetka, Gojka Šuška i Franje Tuđmana 1993. i 1994.godine nisu pristali da budu ugnjeteni u svojoj zemlji i nisu pored nijemog posmatranja Evropske zajednice pristali na podjelu države, trajno potčinjavanje i aparthejd.

Izetbegović bi morao znati da se sa takvim “rješenjem” ne bi trebao ni vraćati u Bosnu i Hercegovinu.

- -

Izetbegović je pred jasnim izborom. Da li da uprkos svim demokratskim postulatima pristane na nedemokratska rješenja ili da jasno poruči da niko na početku dvadeset i prvog vijeka većinu građana Bosne i Hercegovine ne može tretirati kao nižu rasu”, navodi se u saopćenju GS-a.

(Index.ba)

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...