Poljska odobrila kontroverzni zakon o holokaustu: Imamo pravo braniti historijsku istinu

Preporučujemo

Senat Poljske odobrio je kontroverzni zakon koji zabranjuje optuživanje Poljaka za sudjelovanje u holokaustu, piše BBC.

Zakon također zabranjuje opisivanje nacističkih logora u Poljskoj kao “poljskih” te određuje maksimalnu kaznu od tri godine zatvora za kršenje odredbi. Prijedlog zakona uzrokovao je sukob s Izraelom koji je optužio Poljsku da pokušava promijeniti historiju.

- -

AFP je objavio da je gornji dom poljskog parlamenta odobrio zakon s 57 glasova za i 23 glasa protiv, uz dva suzdržana. U nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao na njegovo odbacivanje.

“Strogo se protivim tom zakonu. Nitko ne može mijenjati historiju i holokaust se ne može poreći”, rekao je premijer, prenosi Index.hr.

Poljski predsjednik Andrzej Duda odgovorio je u televizijskom razgovoru da njegova država “ima pravo braniti historijsku istinu”.

U srijedu je glasnogovornica američkog State Departmenta također zatražila poljsku vladu da ponovo razmotri zakon te izjavila da je SAD zabrinut da bi on mogao potkopati slobodu govora u Poljskoj i uzrokovati još veće diplomatske podjele.

- -

Poljska se već dugo protivi korištenju fraza kao “poljski logori smrti”, jer ona “sugerira da na neki način poljska država dijeli odgovornost za koncentracijske logore”.

Poljska vlada izjavila je da namjera zakona nije ograničavanje slobode govora, već zaštita imena države u inozemstvu. Autor zakona i zamjenik ministra Patryk Jaki izjavio je da je “reakcija Izraela dokaz o tome koliko je zakon potreban”.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...