GS: Osovini Dodik-Čović uzvratiti kao što je Španija prošle godine

Preporučujemo

Građanski savez smatra da je prijetnja Marinka Čavare da će raspustiti Parlament FBiH očekivana i dio šireg plana osovine zla Dodik-Čović.

Mi u GS-u smo od samog osnivanja stranke jasno rekli da smatramo da Dodik-Čović osovina sprema da sve u BiH, a time i cijeli Balkan, gurne u sukobe zarad ispunjavanja ratnih ciljeva. Čavarina prijetnja je samo jedan korak u nizu poteza koje ova osovina vuče, uz podršku službenog Beograda, Zagreba, a sve pod pokroviteljstvom Moskve.

- -

Smatramo da je istorijska odgovornost na strankama koje čin vlast sa HDZ-om, posebno na SDA, da uvidi da je važno poduzeti snažne korake po uzoru na Španiju prošle godine i osigurati ustavnost i zakonitost na cijelom teritoriju. U tom smislu, važno je da se značajno pojačaju kapaciteti Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, kao i da se pokrene kampanja plaćenog predstavljanja interesa i stavova BiH u inostranstvu.

Najgori scenario je nažalost u ovom trenutku najrealniji i jedini način suprotstavljanja osovina zla Dodik-Čović je britka i organizovana akcija organa države bez čekanja da se uvjerimo da međunarodna zajednica ništa neće uraditi da zaštiti Dejtonski poredak koji se očito već raspao.

Nadalje, važno je dati jasne upute povratničkom stanovništvu kako da se ponaša i zaštiti sopstvenu sigurnost širom BiH u slučaju da Dodik odluči da počne koristiti paravojne formacije koje su ušle na teritoriju BiH, a koje su trenirane u ruskom “humanitarnom centru” u Nišu.

GS poziva sve političke aktere sa sjedištem u Sarajevu da prestanu sa neodgovornim ponašanjem u vidu lažnog minimiziranja opasnosti koja se nad svim nama nadvila. Konačno, potrebno je podržati odgovorne političke aktere iz Saveza za promjene koji pokušavaju spriječiti planove Dodik-Čović osovine i spasiti pravni poredak koji nam je osigurao mir u zadnje 22 godine”, stoji u saopćenju građanskog saveza.

- -

(Index.ba)

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...