GSS-A NOVI GRAD: NAŠI KOFERI ZA TURSKU SU SPREMNI, ČEKAMO ODLUKU SA DRŽAVNOG NIVOA

Preporučujemo

Sve spasilačke ekipe iz regiona su već sinoć krenule put Turske koja je pod serijom snažnih udara.

Ova nesreća nije zaobišla ni susjednu Siriju u kojoj do sada ima preko hiljadu mrtvih, dok je prema informacijama iz Turske do sada poginulo 3.419 ljudi. Preko 20 hiljada je povrijeđeno.

Zemljotresi koji pogađaju jug Turske pustoše i sravnjuju sa zemljom gradove.

Fahrudin Dobrača, bivši potpredsjednik GSS-a Bosne i Hercegovine i trenutni predsjednik GSS-a Novi Grad Sarajevo za Hayat.ba je poručio kako su timovi spremni za polazak u Tursku i da se čeka rješavanje proceduralnih pitanja.

GSS Novi Grad ima devet obučenih spasilaca za urbano traganje i spašavanje. Na stand by-u smo, čekamo državni vrh da proceduralno prođe papirologIja. Spremni smo krenuti ovog momenta pod pokroviteljstvom Civilne zaštite KS i Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo. Naš tim broj 19 pripadnika, čekamo šta će se desiti na državnom nivou – kazao je.

Dodao je kako su njihovi koferi i oprema spremni, te da svakog časa očekuju informacije iz državnog vrha.

  • FUCZ, Republička uprava Civilne zaštite RS-a i Brčko Dsistrikt svakog momenta trebaju krenuti, ako već nisu. 25 članova bi krenulo iz GSS-a Sarajevo, od kojih bi 19 bilo iz Novog Grada, te 50 iz GSS-a Federacije. Imaju i medicinski i vatrogasni timovi koje je Civilna zaštita KS angažovala. U fazi smo čekanja, svakog trena čekamo informacije da krenemo. Samo je stvar procedure, to je normalno, ne ide se turistički – poručio je Dobrača za Hayat.ba.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...