Gužve na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad, od ponedjeljka tri nova doktora

preporučujemo

Posljednjih nekoliko dana građani Sarajeva se sve češće žale zbog velikih gužvi na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad, a razloge je za Klix.ba pojasnio glasnogovornik JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić te ponudio i rješenje.

Tokom pandemije koronavirusa brojne ambulante u sklopu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo radile su smanjenim kapacitetom, što je otežalo liječenje građanima, ali i stvorilo gužve u pojedinim ambulantama.

Nedostatak ljekara je jedan od razloga gužve na dječijem odjelu Domu zdravalja Novi Grad, a Šarkić kao razloga naveo je i pojavu sezonskih viroza, ali i rasprostranjeno područje koje pokriva ovaj dom zdravlja.

“Bitno je pocrtati da smo mi nosioci borbe s koronavirusom, jer smo u stalnom kontaktu s pacijentima zbog čega trpimo velike pritiske. Pritisak je najveći na porodičnu medicinu, pedijatriju i školski dispanzer. Situaciju je dodatno otežala pojava sezonskih viroza u uvodu u jesen što je uobičajno, a sada se miješa s delta sojem. S obzirom da su simptomi vrlo slični u naše ustanove se javljanju i jedni i drugi pacijenti”, kazao je.

Uskoro se očekuje poboljšanje situacije, s obzirom da će od sljedeće sedmice doći do povećanja kadra na školskom odjelu.

“Dom zdravlja Novi Grad najviše trpi, s obzirom da je riječ o najmnogoljudnijoj općini. U ovoj organizacijonoj jedinici imamo dovoljan broj doktora na pedijatrijskom odjelu, ali nedostaje doktora u školskom dispanzeru. Od ponedjeljka u školskom dispanzeru imat ćemo tri nova doktora, iako dobar dio ovih pacijenata pokriva i porodična medicina”, dodao je.

Timovi porodične medicine u sklopu Doma zdravlja KS rade smanjenim kapacitetom te pojedine ambulante ne rade u drugoj smjeni ili radi samo po jedan ljekar, ali razlog svega leži u činjenici da su Domovi zdravlja prvi u odbrani od koronavirusa.

“Bitno je istači da domovi zdravlja trpe najveći pritisak u borbi s koronavirusom. Mi smo samo jučer u Covid ambulanti imali 499 pregleda, a od toga 250 prvih pregleda. U toku jučerašnjeg dana transportirali smo pet pacijenata na bolničko liječenje što govori samo za sebe. Također, na našim Covid punktovima jučer smo 1.130 briseva”, zaključio je.

Proglašavanjem stanja pandemije iz postojećeg kadra, a to su u prvom redu timovi porodične medicine, rtg inžinjeri, pneumoftiziolozi, laboranti, vozači i radnice na održavanju higijene za rad u Covid ambulanti, morali su osigurati 480 zaposlenika, kao i organizovati rad punktova za testiranje pri domovima zdravlja.

Također, osiguran je kadar i za H timove za kućne posjete pacijentima s Covid-19, call centre, call centre za psihološku pomoć i za žalbe građana, kao i za Drive in punktove za uzimanje PCR briseva. Početkom vakcinacije kadrovi iz Domova zdravlja angažirani su za rad na punktovim za vakcinaciju u Zetri.

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...