Hadžiabdić: Raspisat ćemo izbore, najvjerovatnije 8. maja

Preporučujemo

“Mi ćemo izbore raspisati između 7. i 9. maja, najvjerovatnije osmog. Takvi su planovi, ali danas u BiH ništa ne možete planirati”, kazala je u četvrtak u Sarajevu Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Hadžiabdić je kazala kako su članovi CIK-a prisutni u radi interresornih grupa, ali ova vrsta pitanja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona koja se sada raspravlja van Parlamenta, pod pokroviteljstvom određenih ambasada, potpuno je jedna politička aktivnost koja se svodi isključivo na implementaciju presude Ustavnog suda BiH.

- -

“Implementacija te presude nije u nadležnosti CIK-a. Vi svi znate da postoje određene odredbe koje daju neku nadležnost CIK-u, ali zbog svega što se desilo i ogromnog pritiska na CIK, samo zbog nekog radnog materijala, koji se proglasio prijedlogom, odlukom i kako je već nazivan, CIK ovo pitanje neće otvarati. I mi ulazimo u izbore bez definisanih pravila. Danas ćemo pretposljednji set podzakonskih akata usvojiti na još jednoj sjednici, raspisati izbore i mi ulazimo u izbore i sada je sva odgovornost na političkim akterima”, ocijenila je Hadžiabdić.

U ovom momentu se na CIK stavlja teret da i odredi broj delegata, dodala je Hadžiabdić.

“Dok god zakonodavac ima obavezu da ispuni presudu Ustavnog suda mi ćemo čekati, pogotovo što su naši materijali radni proglašavani unaprijed serviranim odlukama kojima ukidamo prava određenim narodima. Mi ćemo izbore raspisati između 7. i 9. maja, najvjerovatnije osmog. Takvi su planovi, ali danas u BiH ništa ne možete planirati”, zaključila je predsjednica CIK-a, piše N1.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...