Hadžić: Za gradnju brze ceste Tuzla-Sarajevo nisu problem finansije već projektna dokumentacija

Preporučujemo

Makroekonomski analitičar i profesor Faruk Hadžić iz Tuzle, nedavno se oglasio na svojoj Facebook stranici povodom povećanja sredstava za Budžet Federacije BiH.

“Za desetak dana će se glasati o Budžetu FBiH za 2023. godinu. Već sada znamo da će se prema ovom prijedlogu, Budžet FBiH povećati za 893 miliona KM i to sa 4,47 na 5,45 milijardi KM. U okviru ovog budžeta, barem 5 miliona KM se treba i mora izdvojiti za početak izrade projektne dokumentacije za putnu deblokadu Tuzlanskog kantona”, naveo je Hadžić.

U svom novom statusu Hadžić navodi da iako se amandman usvoji gradnja ne može krenuti odmah, jer nažalost ne postoji projektna dokumentacija za ovu dionicu:

“Prije nekoliko dana najavio sam da radim na pripremi amandmana na Prijedlog Budžeta FBiH za 2023. godinu, kako bi se izdvojila sredstva za izradu planske dokumentacije za brzu cestu Tuzla – Sarajevo.

Amandman je pripremljen sa obrazloženjem i poslan zastupnicima, koji su se javili i iskazali interes da se ovaj problem cestovne povezanosti Tuzle i Sarajeva krene rješavati.

Osjećam potrebu za još par pojašnjenja vezano za ovaj prijedlog. Ukoliko ovaj amandman bude prihvaćen, to ne znači da će ubrzo krenuti i sama gradnja. Naš najveći problem nisu finansijska sredstva, već nedostatak projekata. Zbog toga često ulazimo o područje populizma gdje se obećava gradnja, a ustvari nismo napravili ni prvi korak, a to je plan.

Ideja je, da se u prve dvije godine mandata završi izrada planske dokumentacije, tako da se mogu stvoriti pretpostavke da se u 2025. i 2026. godini krene sa gradnjom prema definisanim lotovima. Žalosno je što smo do sada izgubili par desetljeća, a da bar nismo uradili projektnu dokumentaciju za ovu dionicu.

Bez obzira, idemo dalje Ovo je samo početak, pratit ćemo ekonomska kretanja u ovoj godini i u skladu sa tim, predlagati nove ideje, prijedloge izmjena i dopuna zakona i inicijativa prema zastupnicima, kako bi se unaprijedio naš svakodnevni život”, navodi Hadžić.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...