Hahn: U Evropsku uniju se ne mogu unijeti neriješena pitanja

Preporučujemo

Johannes Hahn je u Beogradu kazao da niti jedna zemlja koja teži ka članstvu u EU tamo ne može unijeti neriješena pitanja, kao ni nesređene bilateralne odnose, javlja N1.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn boravi u Beogradu – a stigao je samo dan nakon što je prezentovana Strategija EU za zemlje Zapadnog Balkana, gdje u date smjernice Srbiji, Crnoj Gori i BiH, kada i pod kojim uslovima bi mogle biti primljene u članstvo EU.

- -

Hahn je u obraćanju u Beogradu kazao da je u Strategiji dat indikativan okvir zemljama regiona za pristupanje, a da se Strategija odnosi na kompletan region.

On je istakao da je Srbija predvodnica kada je riječ o zemljama regiona.

“Pridruživanje EU ne podrazumijeva besplatne ulaznice, nego zavisi od rezultata koje će svaka zemlja postići pojedinačno u ispunjavanju uslova”, istakao je Hahn.

“Vladavina prava predstavlja osnovu i temelj EU. Sve zemlje moraju da se nje drže. To važi i za buduće članice. Reforme u toj oblasti su definitivno nešto što se mora realizovati i ne može ostati na papiru”, izjavio je Hahn u Beogradu.

- -

“Nije riječ o pukom usvajanju zakona, vladavina prava predstavlja transformativne procese, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala, slobodu govora… Sve to će imati utjecaja na živote građana”, naveo je Hahn.

Ocijenio je da se sve reforme moraju postići: “Bavite se ključnim slabostima”, dodao je.

On je u desetominutnom obraćanju dodao da region mora da pređe tranzicionu put do demokratije, te da moraju sve zemlje pojedinačno riješiti bilateralne sporazume.

“To je važno za EU i zemlje koje teže ka članstvu. U EU se ne mogu unijeti neriješena pitanja”, kazao je između ostalog komesar za proširenje EU – Johannes Hahn.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...