Hakeri srušili stranicu EP-a, oglasila se Metsola i otkrila tko je odgovoran

Preporučujemo

Stranica Evropskog parlamenta bila je nedostupna nekoliko sati u srijedu zbog napada “proruskih hakera”, nakon što su zastupnici izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma, rekla je predsjednica te institucije.

Stranica parlamenta opet je postala dostupna kratko iza 17 sati, oko dva sata nakon što je institucija izvijestila o rušenju.

“Europski parlament nalazi se pod sofisticiranim kibernetičkim napadom. Prokremaljska skupina preuzela je odgovornost”, rekla je u tvitu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola kratko nakon što se stranica srušila.

“(To se dogodilo) nakon što smo proglasili da je Rusija država pokroviteljica terorizma. Moj odgovor: Slava Ukrajini”, rekla je.

Rušenje je izazvano napadom uskraćivanjem resursa (DDoS), koji funkcionira tako što se usmjeri veliki volumen internetskog prometa prema ciljanim serverima u relativno nesofisticiranom pokušaju takozvanih “haktivista” da sruše stranicu.

Ovakvi napadi obično ne izazovu veliku štetu.

Glasnogovornik parlamenta nije bio odmah dostupan za komentar po pitanju bilo kakve štete.

Ranije u srijedu, zastupnici su izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma, argumentirajući da vojni napadi Moskve na civilne mete poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodni zakon.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...