Halilović i Veseli: Optuženi bez nadređenih funkcija

Preporučujemo

Prvi svjedok Odbrane Sakiba Halilovića, optuženog za ratni zločin počinjen u Zvorniku, kazao je da mu nije poznato da je u ljeto 1992. imao nadređene funkcije u vojsci, iako se u optužnici navodi da je tada bio komandant Diverzantskog odreda združenih jedinica Liplje-Kamenica te da je vidio ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti.

Zajedno s Halilovićem optužena je i Elfeta Veseli, kojoj se na teret stavlja da je ona počinila ubistvo 12-godišnjeg dječaka.

- -

Svjedok Safet Mehmedović je rekao da Halilovića poznaje još od prije rata i samo ga je jednom vidio nakon izbijanja rata, kada je u zaseoku Bajrići u julu 1992. došao da traži svoju rodbinu.

“On je u to vrijeme došao iz Tuzle i nije mi poznato da je bio vojno angažovan. Nije mi poznato da je u ljeto 1992. godine imao nadređenu funkciju. Vjerovatno bih čuo, niti je on meni to pričao”, naveo je svjedok.

Nije mu poznato ni da je u periodu od jula do septembra 1992. postojao Izviđačko-diverzantski vod, niti da je tada u Kamenici ili Novom Selu boravio dječak Slobodan. Optuženu Veseli svjedok je, kako je kazao, danas prvi put vidio u sudnici.

Mehmedović je rekao da je iznad zaseoka Bajrići 6. novembra 1992. bila akcija, u kojoj su učestvovali dobrovoljci iz Kamenice i okolnih mjesta, a imali su lovačko i oružje koje je ostalo od rezervnog sastava policije.

- -

Prije početka ratnih dejstava, Mehmedović je, kako je kazao, bio u rezervnom sastavu policije u mjestu Drinjača.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je obavijestilo Odbranu da ne prihvata nalaz i mišljenje vještaka vojne struke Martina Frančeševića, za kojeg je Tužilaštvo BiH ranije navelo da je pod istragom zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Suđenje se nastavlja 19. marta, javlja BIRN, prenosi NAP.

Najnovije

SIN ZLOČINCA RATKA MLADIĆA TVRDI: Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije…

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori,...