Haljina koju su nazivali “skandaloznom”, a danas nitko ne bi ni trepnuo zbog nje

Preporučujemo

Takozvane gole haljine posljednjih godina preplavile su crvene tepihe širom svijeta. U tu kategoriju spadaju svi modeli haljina napravljeni od prozirnih materijala koji tijelo ne skrivaju od pogleda i oni koji su napravljeni od materijala u boji kože te zbog toga ostavljaju dojam golišavosti.

Iako se ovaj trend smatra novim, većina modnih stručnjaka slaže se da su ga zapravo započeli američki dizajner Bob Mackie i pjevačica Cher u 80-ima.

- -

Mackie je za Cher dizajnirao nekoliko legendarnih i za to vrijeme kontroverznih golih haljina u kojima se pjevačica pojavljivala na dodjeli Oscara.

Međutim, rijetki znaju da je prema njegovoj skici nastala po mnogima prva prava skandalozna gola haljina – ona u kojoj je Marilyn Monroe 1962. godine Johnu F. Kennedyju čestitala rođendan.

Velika proslava 45. rođendana tadašnjeg američkog predsjednika održavala se u njujorškoj dvorani Madison Square Garden i prisustvovalo joj je više od 15 hiljada judi.

- -

Prelijepa glumica došla je na pozornicu ogrnuta bijelom bundom ispod koje se samo nazirala haljina, a kada je skinula bundu, svi su ostali zapanjeni. Ispred 15 hiljada ljudi otpjevala je J. F. K.-u “Sretan rođendan” odjevena u pripijenu haljinu boje kože s velikim izrezom na leđima u koju je ručno ušiveno 2500 kristala i 6000 cirkona.

Za današnje vrijeme ništa neobično, za ondašnje – skandalozno. Odluka glumice da ne obuče donje rublje kako se na haljini ne bi nazirali nikakvi šavovi i kako bi uistinu djelovala kao druga koža, dodatno je naglasila dojam golišavosti.

Reakcije bi vjerojatno bile manje žustre da se nije radilo o rođendanu predsjednika koji je njenu čestitku oduševljeno prokomentirao riječima: Mogu se oprostiti od politike sada kada mi je na ovako divan način otpjevan ‘Sretan rođendan’, piše zadovoljna.hr.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...