HDZ BiH: Radikalni politički centri zazivaju prebrojavanje, agendu na koju ne pristajemo

Preporučujemo

Nakon što je reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović pismo Naroda i pravde upućeno Islamskoj zajednici ocijenio “pokušajem discipliniranja IZ koje priliči samo HDZ-u BiH i Draganu Čoviću”, uslijedio je odgovor iz HDZ-a.

Oni su izrazili žaljenje zbog ove izjave ef. Kavazovića.

– Nazivati poruke HDZ-a BiH “discipliniranjem” je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju. HDZ BIH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvaćamo islam kao religiju mira i suživota. Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš suradnik i sugovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji, stoji u saopćenju HDZ-a.

Naglasili su kako je Bosna i Hercegovina sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu.

– To je temelj razumijevanja da bi uopće mogli zajednički kreirati društvene i političke procese. Stoga, još jednom želimo istaknuti našu intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sustav. Od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH nećemo odustati. To je naša odgovornost, poručili su.

Prokomentarisali su i poruke o prebrojavanju koje se, kako kažu “intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH”.

– To ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo, zaključili su iz HDZ-a BiH u svom saopćenju.

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...