Heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić nije kriv

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Ahmeta Sejdića, komandanta Prve višegradske brigade Armije Republike BiH (ARBiH), krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu. 

Ahmet Sejdić predstavlja jedan od simbola odbrane Goražda. Nosilac je Zlatnog ljiljana. U ratu su mu ubijeni članovi porodice. Ubijeni su mu brat, sestra i otac. Jedan je u nizu heroja, koji su optuženi za to što su zadnjim atomom snage branili svoju domovinu i svoj narod.

Nepravosnažnom presudom Sejdić je oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine, javlja BIRN BiH.

– Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim – kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Nakon tri godine suđenja, u završnim riječima iznesenim u junu ove godine, Državno tužilaštvo je tražilo osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...