Hitna sjednica Skupštine TK-a: Još nema naznaka o (ne)prihvaćanju zahtjeva doktora i stomatologa

Preporučujemo

U toku je hitna sjednica skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj se raspravlja o reprezentativnosti strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i od čijeg ishoda zavisi da li će zdravstveni sistem ovog kantona pasti u kolaps, kao što je to i najavio, ukoliko se danas ne riješe zahtjevi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, Admir Suljić, potpredsjednik Federalnog saveza SSDMiS.

Za sada, kako nam je rekao dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Federalnog strukovnog sindikata doktora i stomatologa, nema nikakvih naznaka da će biti prihvaćeni zahtjevi štrajkača, piše Oslobođenje.

- -

Inače, Admir Suljić je i predsjednik Štrajkačkog odbora ovog sindikata, koji je započeo štrajk zbog toga što je vlast od početka ignorisala osnovni zahtjev ovog sindikata, a to je da oni postanu reprezentativni, kako bi se s njima mogao potpisati poseban kolektivni ugovor.

Prema Suljiću, do sada je potpisano i prikupljeno više od 700 otkaza doktora i stomatologa.

– Preko 90 posto u zdravstvenim ustanovama u Živinicama, Srebreniku, Gradačcu, Lukavcu, Gračanici, Kalesiji, Doboj Istoku te 50 posto u Domu zdravlja Tuzla i UKC-u Tuzla i nešto manji procenat u ostalim zdravstvenim ustanovama, stoji u današnjem saopćenju ovog strukovnog sindikata.

U saopćenju takođe piše da će, nakon sjednice, doktori predati otkaze ukoliko Vlada ne prizna pravo većini doktora iz TK-a, članova Strukovnog sindikata, da se bore za svoja radnička prava.

- -

– Ovo je prilika da jedina vlada u Federaciji, koja nije priznala strukovni sindikat kao partnera, konačno uradi iskorak u svojoj politici i pokaže dozu humanosti i brige za stanovništvo koje ih je biralo, stoji takoiđe u saopćenju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...