Hitno spriječiti širenje zaraze: Vakcinisano 3.150 djece

Preporučujemo

Nakon što je u BiH proglašena epidemija morbila, otvoreni su i punktovi za vakcinaciju kako bi se ubrzala imunizacija djece i time se zaštitili od ove nimalo bezazlene zarazne bolesti.

Epidemiolog Emina Kurtagić-Pepić za “Avaz“ je potvrdila da je u periodu od 25.01.2024. do 19.02.2024. vakcinisano 3.150 djece.

- -

– Zaprimljene su 82 prijave obolijevanja od zarazne bolesti morbila u Kantonu Sarajevo, od čega je 16 laboratorijski potvrđenih slučajeva. Incidenca na 100 000 stanovnika je 19,51 oboljelih, a smrtni slučajevi dosad nisu prijavljeni – kazala je dr. Kurtagić-Pepić.
Podsjećamo, punktovi su otvoreni pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj-Polje u Sarajevu, a doktori savjetuju roditeljima da što prije vakcinišu djecu, što im je omogućeno bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana.

Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude vakcinisano.

- -

 

 

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...