Hrvat po mjeri Čileanaca: Udar političke čaršije iz Santiago De Chilea

Preporučujemo

Čileanci su na neto održanim predsjedničkim izborima izabrali predsjednika države protiv volje Hrvata, brutalno negirajući njihovu konstitutivnost i pravo legitimnog predstavljanja.

Po pisanju tiska i internet portala kako hrvatskog naroda u Čileu tako i onog u matici Hrvatskoj u pitanju je već dugogodišnja urota čileanskih nacionalista i unitarista protiv prava Hrvata koja se već treći izborni ciklus ponavlja i rezultira izborom Hrvata kojeg su većinom glasova izabrali Čileanci, a ne Hrvati čiji bi to predstavnik morao da bude, pišu Vijesti.ba.

- -

S tim u vezi mediji su na hitno sazvanoj tiskovnoj konferenciji na Pantovčaku pitali Milanovića da li će da posjeti obespravljene Hrvate u toj najrazvijenijoj južnoameričkoj zemlji, tačnije u području poznatijem kao Nuoa Billa, na šta je hrvatski predsjednik odgovorio da bi na putu do tog mjesta morao proći kroz neka područja mješovitog etničkog sastava, a i neka sa puno Čileanaca koji su opasno izradikalizirani i neprijateljski nastrojeni prema Hrvatima tako da nisu ispunjene sigurnosne pretpostavke za njegovu posjetu.

Dodao je da Hrvatska neće prestati da skrbi za Hrvate u Čileu, što je i njena ustavna obveza, naročito sad kad se nalaze pod napadom političke čarsije iz Santiago De Chilea. Najavio je i političke aktivnosti u tom pravcu naročito one u okviru EU čija je Hrvatska tisućljetna članica. Plenković će lično da utječe na EU da EU koristeći svoju političku i ekonomsku moć i utjecaj pokuša izdjestvojati promjene u izbornom zakonu Čilea koje bi obezbijedile da više nikad i nitko ne preglasa tamošnje Hrvate i umjesto njih bira njihove predstavnike. Nada se da će nova izborna pravila na bazi dogovora legitimno izabranih predstavnika naroda snažno potaknuti daljnju demokratizaciju u Čileu. Na upit šta će se desiti ako Čileanci i pored neoborivih argumenata ostanu gluhi na njegove i prijedloge EU istakao bi da bi Čileanci trebalo da cijene to sto Hrvati uopće žele da sa njima razgovaraju o svom položaju u Čileu. U onom trenutku kad se ušute Čileance treba proći jeza niz kralježnicu.

Na upit da malo pojasni svoju posljednju tvrdnju znakovito je istakao da je dovoljno reći da u novoj 2022. godini predsjednikovanje u EU preuzima Francuska sa kojom Hrvatska ima odlične prijateljske, gospodarske, a naročito vojne veze pojačane nedavnom kupnjom borbenih zrakoplova Rafale. Na posebno interesovanje medijskih djelatnika da li je tačno da se i Čileanci interesuju kod francuskog predsjednika Macrona da i one po ugledu na Hrvatsku i uz potporu SAD nabave za svoje oružane snage isti borbeni zrakoplov Milanović je lakonski odgovorio: “Prvo sapun, onda parfem!”

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...