Hrvatska ministrica: Posebnu pozornost i dalje ćemo posvećivati stabilnosti u BiH

preporučujemo

”Posebnu pozornost i dalje ćemo posvećivati stabilnosti u Bosni i Hercegovini te joj pružati svekoliku pomoć na njezinu putu prema europskim i euroatlantskim integracijama. Cilj je ostvariv samo ako se u BiH doista u zakonima i u praksi osigura jednakopravnost triju konstitutivnih naroda”, kazala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić otvarajući u Zagrebu Konferenciju o budućnosti Europe.

Kazala je da su to vrijednosti zbog kojih je i Hrvatska postala članica EU i da “Hrvatska snažno zagovara očuvanje ovih temeljnih vrijednosti i zalaže se za smanjenje razlika integriranja članica EU”, piše bljesak-info.

Ministrica je nabrojala hrvatska postignuća u EU, ali je govorila i o izazovima EU kao što su sigurnosni, ekonomski, promjene klime, Brexit i izazovi globalizacije, a svi oni zahtijevaju “zajednički odgovor”.

Konferencija o budućnosti Europe nadahnuta je Bijelom knjigom Europske komisije iz ožujka 2017. i govorom o stanju Unije predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, ali i trenutačnim izazovima kojima su izložene eurozona i schengenska zona kao i pitanjima treba li više ili manje Europe.

Najnovije

Protesti u Istanbulu zbog povlačenja potpisa Turske s Istanbulske konvencije

Žene u Istanbulu izašle su na ulice u subotu protestujući zbog odluke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se...