Hrvatska: Na Memorijalnom groblju održana misa za poginule i nestale branitelje Vukovara

Preporučujemo

Više desetina hiljada građana iz Hrvatske i inostranstva, visoke delegacije predvođene Kolindom Grabar Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske, premijerom Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Sabora prisustvovalo je danas polaganju vijenaca i misi za poginule i nestale branitelje Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Misu je ove godine predvodio željezanski biskup monsinjor Egidije Ivan Živković u zajedništvu s više biskupa i sveštenika iz katoličkih nadbiskupija i biskupija.

- -

Misa i polaganje cvijeća su dio obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara 1991. godine nakon opsade snaga tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija. I ovogodišnji program je održan pod motom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”.

Nakon mise i polaganja cvijeća, monsinjor Živković predvodio je i svečanu euharistiju.

Bivši vukovarski branitelji i državni vrh Hrvatske prethodno su predvodili Kolonu sjećanja u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Dostojanstvena povorka krenula je iz dvorišta Vukovarske bolnice, putem kojim su bježale izbjeglice 1991. godine. Put od 5,5 kilometara učesnici kolone su prelazili za oko tri sata.

- -

Visoki državni dužnosnici, nakon Memorijalnog groblja, posjetili su Ovčaru, mjesto najveće hrvatske masovne grobnice, gdje su također odali počast stradalima.

U večernjim satima, Dunavom će biti pušteni upaljeni lampioni koji simbolizuju ubijene i nestale hrvatske branitelje.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje JNA.

Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 osoba. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Vukovar je sedam godina nakon pada mirno reintegrisan. U gradu u kojem je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika, sada ih je nešto više od 27.000.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...