Hrvatska odbila molbu Tužilaštva BiH za krivični progon 14 ratnih generala

preporučujemo

Vlada Republike Hrvatske danas je donijela odluku da odbaci molbu Tužilaštva BiH za krivični progon 14 bivših ratnih generala koji su učestvovali u akciji “Bljesak”.

To je potvrdio danas premijer Andrej Plenković.
“Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvještaj, stručnjaci su proučili dokumentaciju i mi smo nakon detaljne analize donijeli zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz Tužilaštva BiH. Smatramo da informacija i materijal ne daju nikakav osnov za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj. O toj odluci smo danas obavijestili naše ratne zapovjednike i suglasni su s takvim postupanjem Vlade Hrvatske”, kazao je.

On je istakao da su “domovinski rat, vojno-redarstvene operacije, naročito ‘Bljesak’ i ‘Oluja’ temelji slobode, temelji savremene države Hrvatske”.

“Odlučili smo da odbijemo ovu zamolnicu Tužilaštva BiH na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju Sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i pravnim stvarima između RH i BIH i to na temelju Načela zaštite nacionalnih, državnih, bitnih interesa Hrvatske”, dodao je.

Ratni general Pavao Miljavac je kazao da su generali jednoglasno zaključili, da je i zbog interesa RH i zbog njih samih ovo jedino od mogućih rješenja da se taj zahtjev za istragu odbije i vrati Bosni i Hercegovini, a da unutra budu napisana i obrazloženja zašto se odbija.

“Neprimjereno je da se nakon toliko godina dižu neke optužnice i mogu odgovorno reći da nije bilo zapovijedi, ni usmenih ni pismenih, za granatiranje civilnih ciljeva. U ratnim operacijama dogodi se uvijek nešto što se dogodi kao posljedica rata, koletaralne civilne žrtve. Nije bilo namjere niti se time možemo povoditi u operaciji da bi stradavali civili. Uvijek smo pokušavali spasiti civile i to se može vidjeti u nekoj dokumentaciji. Ovo je dobar zaključak Vlade Republike Hrvatske”, rekao je.

Oni su istakli da stručnjaci u dokumetaciji nisu pronašli uzročno-posljedičnu vezu između uloge ratnih generala i nažalost poginulih ljudi kod Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške.

“Naše službe su vadile sve iz arhiva, zapovijedi i planove prema kojima je pravosuđe vidjelo da nema većih šteta nad civilnim stanovništvom ili šteta. Sve se događalo kao posljedica rata”, dodao je Miljavac.

Na listi generala su bili: Marijan Mareković, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...