Hrvatska priprema nova pravila: Sva djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati

Preporučujemo

Školska djeca će se po novom režimu koji bi se uskoro trebao uvesti u Hrvatskoj morati testirati svakoga ponedjeljka prije odlaska u školu.

U toku je razrada plana između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Plan je da se testovi podijele školama, a one bi ih potom podijelile roditeljima.

Indexu je potvrđeno da se radi na tom planu, a svi detalji bi se trebali znati uskoro. Očekuje se da se s novim režimom krene u prvoj polovini februara i da testiranje djeca obavljaju jednom sedmično, ponedjeljkom.

– Ideja je da se ti testovi podijele učenicima, njihovim roditeljima, da se naprimjer ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu – pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Prema novim pravilima HZJZ-a, u samoizolaciju ne moraju vakcinisana djeca, kao ni ona koja su preboljela covid i vakcinsana jednom dozom, bez obzira na to kad su se vakcinisali. U Hrvatskoj je trenutano vakcinsano više od 60.000 djece.

 

Najnovije

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila,...