Identifikovane četiri žrtve bošnjačke nacionalnosti iz Višegrada: Danas dženaza desetogodišnjem Ibrahimu Hodžiću

Preporučujemo

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja Visoko” proteklih dana identifikovane su četiri žrtve proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u Višegradu tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci ovih žrtava ekshumirani su na području jezera Perućac, mjesto Đurevića Polje i Gornje Štitarevo u Višegradu.

Među identifikovanim žrtvama je i dječak, Hodžić (Salko) Ibrahim, rođen 1982.godine u Višegradu. On je imao svega deset godina kada je ubijen 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u septembru 2010. godine na lokalitetu jezera Perućac. Iz Instituta podsjećaju da se i dalje traga za posmrtnim ostacima Ibrahimove porodice, ocem Salkom i majkom Pašijom, te sestrama Fatimom koja je imala samo osam godina i Fatom, trinaestogodišnjom djevojčicom.

Dženaza desetogodišnjem dječaku Ibrahimu Hodžiću koji je svirepo ubijen zajedno sa kompletnom porodicom u Višegradu 1992. godine bit će klanjana danas na sarajevskom groblju Vlakovo.

Među žrtvama koje su identifikovane u “Gradskim grobljima” Visoko je Ribac (Šaban) Osman, rođen 1932. godine iz Višegrada, koji je nestao 1992. godine na području Višegrada. Potvrđen je i identitet Tvrtković (Asim) Asime, rođene 1952. godine u Višegradu koja je nestala 1992. Godine te Karčić (Ismet) Edina, rođenog 1965. godine u Višegradu koji je također nestao 1992. godine.

Prema informacijama Instituta za nestale, porodice Tvrtković Asime i Ribac Osmana dale su saglasnost za ukop ovih žrtava na kolektivnoj dženazi koja bi se 3. juna trebala održati u Višegradu.

U Komemorativnom centru u Tuzli za ponedjeljak, 29. maja, zakazana je identifikacija još jedne žrtve zločina počinjenih tokom proteklog rata na području Višegrada. Riječ je o žrtvi koja je nestala u Višegradu 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na području Srebrenice 2008. godine.

Na području Višegrada nestalo je 920 osoba, a još uvijek se traga za 496 žrtava.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...