– Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u regionu i Evropi. Dačić bi morao poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Heregovine kojom se 9. januar kosi s ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u entitetu Republika Srpska. Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni entitetu ni srpskom narodu u cjelini. Najava o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u Bosni i Hercegovini, ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane aktuelnih vlasti u entitetu Republika Srpska – navedeno je u saopćenju.

Iz IGK su istakli da jasno poručuju da entitet Republika Srpska nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez obzira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara.

– Poručujemo Dačiću da njegov nečasni politički čin dolaska u Banja Luku 9. januara udaljuje Republiku Srbiju od Evrope, a njega diskvalificira kao ozbiljnog političkog lidera.

Pravo je na bosanskohercegovačkoj strani u ovom historijskom trenutku i to moramo iskoristiti zarad budućnosti Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta – saopćeno je.

Iz IGK su poručili i da od visokog predstavnika očekuju da temeljem ovlasti i odgovornosti za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine, uvažavajući objektivnu istinu, pravo i pravdu, spriječi planiranu destrukciju i haos u ovom dijelu Europe i svijeta.