Deset godina od misteriozne smrti akademika Sulejmana Redžića

Preporučujemo

Na današnji dan 2013. godine u na neobjašnjen i tragičan način, prerano i iznenada prekinut je život velikog i neumornog čovjeka i jednog od najvećih ekologa Balkana i Evrope Sulejmana Redžića. Nakon 15 dana traganja nađeno je njegovo tijelo u kanjonu rijeke Miljacke.

Misterija smrti akademika Redžića, nekadašnjeg predsjednika Kruga 99, ni nakon deset godina nije razjašnjena.  Redžić je, podsjećamo, 7. januara 2013. godine napustio svoj stan i krenuo u redovnu šetnju, da bi 21. januara njegovo tijelo pronađeno u rejonu Lapišnice, između Sarajeva i Pala. I danas mnogo vjeruju da je akademik Redžić ubijen, a da je zločin zataškan.

- -

Podsjetimo, u blizini tijela pronađena je jakna, a u džepu je bio pasoš. Istraga nije dala skoro nikakve rezultate. Naprotiv, smrt jednog od najvećih bh. intelektualaca ostala je obavijena velom tajne, a i danas se špekulira o mogućim počiniocima i motivima.

Redžić je bio poštovan kao izuzetan član akademske zajednice u našoj zemlji, ali i među “običnim ljudima” sa kojima je širom BiH provodio vrijeme, istražujući, izvještavajući i pišući o flori i fauni i čudesnim ljepotama našeg podneblja.

Akademik Sulejman Redžić je rođen je 1. februara 1954. u Jajcu. U Jajcu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon toga je, 1977. godine upisao studij biologije – smjer eksperimentalni – na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na istom Fakultetu završio je i postdiplomske studije iz ekologije i zaštite životne sredine, magistrirao 1982. i doktorirao 1990. godine, pod rukovodstvom i mentorstvom prof. dr Radomira Lakušića.

Akademik Sulejman Redžić bio je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (naučna oblast ekologija i zaštita životne sredine). Izvodio je visokoškolsku nastavu na Prirodno-matematičkom, Farmaceutskom i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Visokoj zdravstvenoj školi u Sarajevu, Prirodno-matematičkom i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Biotehničkom fakultetu u Bihaću.

- -

Postdiplomsku nastavu izvodio je na više fakulteta: Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu; “State Magnament and Humanitarian Affairs” (Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet “La Sapienza”, Rim); Prirodno-matematički, Farmaceutski, Mašinski, Poljoprivredni, Šumarski i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu; Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli; Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici; Fakultet islamskih nauka u Sarajevu…

Opraštajući se od akademika Sulejmana Redžića uvaženi prof. dr Tarik Kupusović je rekao

”Postoje četiri vrste ljudi, oni koji rade i stvaraju, drugi koji se čude prvima i onome što su su stvorili, treći koji gledaju kako se stvara i nalaze mane stvorenom i četvrti koji stalno sanjaju i očekuju  od drugih da stvaraju. Akademik Redžić me je naveo na pomisao da postoji i peta grupa ljudi: oni koji rade i stvaraju, ali i sanjaju i očekuju od drugih da i sami stvaraju”, kazao je Kupusović.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...