Deset godina od misteriozne smrti akademika Sulejmana Redžića

Preporučujemo

Na današnji dan 2013. godine u na neobjašnjen i tragičan način, prerano i iznenada prekinut je život velikog i neumornog čovjeka i jednog od najvećih ekologa Balkana i Evrope Sulejmana Redžića. Nakon 15 dana traganja nađeno je njegovo tijelo u kanjonu rijeke Miljacke.

Misterija smrti akademika Redžića, nekadašnjeg predsjednika Kruga 99, ni nakon deset godina nije razjašnjena.  Redžić je, podsjećamo, 7. januara 2013. godine napustio svoj stan i krenuo u redovnu šetnju, da bi 21. januara njegovo tijelo pronađeno u rejonu Lapišnice, između Sarajeva i Pala. I danas mnogo vjeruju da je akademik Redžić ubijen, a da je zločin zataškan.

Podsjetimo, u blizini tijela pronađena je jakna, a u džepu je bio pasoš. Istraga nije dala skoro nikakve rezultate. Naprotiv, smrt jednog od najvećih bh. intelektualaca ostala je obavijena velom tajne, a i danas se špekulira o mogućim počiniocima i motivima.

Redžić je bio poštovan kao izuzetan član akademske zajednice u našoj zemlji, ali i među “običnim ljudima” sa kojima je širom BiH provodio vrijeme, istražujući, izvještavajući i pišući o flori i fauni i čudesnim ljepotama našeg podneblja.

Akademik Sulejman Redžić je rođen je 1. februara 1954. u Jajcu. U Jajcu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon toga je, 1977. godine upisao studij biologije – smjer eksperimentalni – na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na istom Fakultetu završio je i postdiplomske studije iz ekologije i zaštite životne sredine, magistrirao 1982. i doktorirao 1990. godine, pod rukovodstvom i mentorstvom prof. dr Radomira Lakušića.

Akademik Sulejman Redžić bio je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (naučna oblast ekologija i zaštita životne sredine). Izvodio je visokoškolsku nastavu na Prirodno-matematičkom, Farmaceutskom i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Visokoj zdravstvenoj školi u Sarajevu, Prirodno-matematičkom i Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Biotehničkom fakultetu u Bihaću.

Postdiplomsku nastavu izvodio je na više fakulteta: Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu; “State Magnament and Humanitarian Affairs” (Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet “La Sapienza”, Rim); Prirodno-matematički, Farmaceutski, Mašinski, Poljoprivredni, Šumarski i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu; Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli; Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici; Fakultet islamskih nauka u Sarajevu…

Opraštajući se od akademika Sulejmana Redžića uvaženi prof. dr Tarik Kupusović je rekao

”Postoje četiri vrste ljudi, oni koji rade i stvaraju, drugi koji se čude prvima i onome što su su stvorili, treći koji gledaju kako se stvara i nalaze mane stvorenom i četvrti koji stalno sanjaju i očekuju  od drugih da stvaraju. Akademik Redžić me je naveo na pomisao da postoji i peta grupa ljudi: oni koji rade i stvaraju, ali i sanjaju i očekuju od drugih da i sami stvaraju”, kazao je Kupusović.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...