- Advertisement -

IGK: Greifov izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida

Preporučujemo

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopćio je da je izraelski historičar Gideon Greif, optužen za poricanje genocida, najavio da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima te ocjenjuje da ova njegova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka, zbog njegovog rada u ime entiteta RS, ukinula nagradu za istraživanje holokausta.

U saopćenju za javnost iz IGK-a podsjećaju na otvoreno pismo koje su poslali njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeier, u kojem su istakli kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji predvodi tzv. “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.” koju je formirala vlada entiteta RS i koja ga plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge.

Poslije snažne kampanje, kako se navodi u saopćenju, IGK je pozdravio odluku Ureda njemačkog predsjednika o povlačenju odlikovanja za Greifa.

Kako dalje podsjeća IGK, Greifov izvještaj tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan.

-Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprostavili Greifovom revizionističkom izvještaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju ali i reputaciji svih članova tzv. – podvlači IGK.

IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvini žrtvama genocida, potpuno puvuče revizionistički izvještaj i povuče se iz tzv. komisije.

IGK konstatuje da se ovim, kako navode, ne mijenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Kulaglić: Očekujemo od četiri do pet hiljada učesnika Marša mira 2022.

Ovogodišnje pripreme za Marš mira 2022 koji se održava u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice teku...