- Advertisement -

Udruženje žrtava: Tražimo reviziju svih nepotvrđenih optužnica za ratne zločine

Preporučujemo

Otkako je Tužilaštvo BiH preuzelo ingerenciju nad najsloženijim predmetima ratnih zločina, niti jedan zločin tog ranga nad Bošnjacima nije dobio sudski epilog s osuđujućom presudom, saopštilo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

– Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike u BiH. Završila je oslobađajućom presudom. Zatim je načelnik Opštine Bosanska Krupa i predsjednik kriznog štaba iste opštine Gojko Kličkovic također oslobođen pred sudom BiH.

Pored oslobođajućih presuda, drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni ‘saznaju’ za mogućnost podizanja optužnice i jednostavno pobjegnu u susjednu državu, što je posljednjih godina bila ustaljena praksa. Posljednji slučaj je Milomir Savčić, komandant 65. motorizovanog puka pri glavnom štabu VRS.

Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje se i treći fenomen – odbacivanje optužnice zbog neuređenosti. Naime, više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba Opštine Vlasenica u kojoj se navodi sljedeće: ‘Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno’.

Čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne. Takav je slučaj u predmetu Miroslava Kraljevića, aktuelnog načelnika Vlasenice.

Na osnovu svega gore navedenog, pozivamo novi sastav VSTV-a i novopostavljenog v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH da hitno realiziraju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Džoane Korner koji su rađeni po zahtjevu OSCE-a i tužioca ICTY/MICT, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

Pročitajte:  Tahirović pita Brnabić: O kakvom poštivanju međunarodnog prava govorite?

Tražimo da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od strane Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući i posljednju protiv Milenka Stanića.

Također, pozivamo sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Anex B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH – kaže se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...