- Advertisement -

Kad bi EPBiH uložila u “Kreku” pet miliona KM, FBiH ne bi nabavljala ugalj iz entiteta RS. Čiji interesi to koče?

Preporučujemo

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) nakon dvije nabavke uglja iz Rudnika i teremoelektrane (RiTE) Stanari, realizirala je nabavku 100.000 tona uglja od kompanije Lager iz Posušja.

Ugovor od 300 hiljada tona sa RiTE Stanari imao je plan realizacije do kraja 2021. godine, a tokom 2022. godine bit će realizirana kupovina 620 hiljada tona s istim partnerom. Razlog za sve tri nabavke je smanjena isporuka iz Rudnika uglja Kreka, koji je dio Koncerna EPBiH, a u sklopu kojeg djeluju površinski kopovi Šikulje i Dubrave te jama u Mramoru.

U Sindikatu radnika RU Kreka ne negiraju da je nivo proizvodnje nizak, ali skreću pažnju na uzroke takvog stanja.

– Kreka nema osnovnu pomoćnu mehanizaciju, nema buldožer, ni rovokopač i nije u mogućnosti da ostvari veći proizvodni rezultat. Ne treba previše ulaganja, maksimalno do pet miliona maraka, i možete reći koliko hoćete uglja – kaže predsjednik Sindikata radnika Kreke Zuhdija Tokić.

On ističe da bi da za Kreku, uz spomenuta ulaganja, pet hiljada tona uglja dnevno bilo lako dostižno.

– Iz jame u Mramoru, koji nema mehanizovano čelo, proizvodi se 600 do 800 tona dnevno. Kop Šikulje trenutno proizvodi oko 2.000 tona dnevno, kop Dubrave nije radio 20 dana, a sa slabom mehanizacijom mogao bi dati od 1.000 do 1.500 tona dnevno. S boljom mehanizacijom imali bismo bez problema 5.000 tona dnevno, što bi bilo zadovoljavajuće iz za Termoelektranu Tuzla, gdje ide najveći dio uglja iz Kreke – kaže Tokić.

Podvlači kako se svjesno radi na neulaganju u Kreku da bi se mogli opravdati milionski ugovori sa poznatim saradnicima.

Sve je u rukama vladajućeg društva, oni su vlasnici svega i ustvari ljaga svog kapitala. Neće u svoje rudnike da ulažu da bi mogli davati novac Stanarima ili ovim iz Posušja – tvrdi Tokić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...