IGK poručuje Ćosiću: Ne može ušutkati historijske činjenice o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji

Preporučujemo

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagovao je na izjave gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću  uz poruku “Da se ne može ušutkati historijske činjenice o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji”.
“Gradonačelniku Istočnog Sarajeva smetaju table o opsadi Sarajeva. Najavljuje table s natpisom o protjeranim Srbima. Govor Ćosića je sraman, neljudski, antibosanski, suprotan međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija i zakonima Evropske Unije. Negiranjem opsade Sarajeva, Ćosić negira, sebe, srpski narod i manji entitet nastao na rezultatima agresije i genocida i legalizovan u Dejtonu”, navode iz IGK
Ćosićev govor je, dodjau,  sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori.
“Taj govor jasno daje do znanja da je on sastavni dio te kampanje, da ne služi državi Sarajevu i BiH, već antibosanskoj koaliciji. Njegov neljudski i nehuman odnos prema patnjama svih građana Sarajeva u opsadi i posebno prema žrtvama Sarajeva jasno govori o karakteru njegove ličnosti. Ćosićevi antidržavni potezi i istupi u medijima imaju cilj negirati zločin u Sarajevu u cilju osporavanja genocida u BiH. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva bezuspješno pokušava zaustaviti istinu o opsadi glavnog grada BiH, navodi se u reakciji te daju da IGK neće dopustit da se istine o srpskom zločinu nad građanima Sarajeva ugasi.
“Ta istina je već poznata u cijelome svijetu. Ovo je vrijeme kada u ime bolje budućnosti Sarajeva i BiH čuvamo istinu o opsadi Sarajeva. Istina o opsadi Sarajeva je problem samo onima kojima smeta pravda o tom zločinu”, poručili su iz Institut za istraživanje genocida Kanada.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...