Promovisana knjiga prof. dr. Senadina Lavića “Diskurs o bosanstvu”

Preporučujemo

Knjiga „Diskurs o bosanstvu“, autora prof. dr. Senadina Lavića promovisana je u petak 20. januara, u sali Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo. Promotori su bili prof.dr. Zarije Seizović, doc. dr. Tomislav Tadić i doc. dr. Amer Osmić, a Mustafa Mujić bio je moderator promocije.

Knjiga profesora Lavića govori o tome šta je bosanstvo u političkom smislu, te kako unazad 150 godina Bosna i Hercegovina trpi neprestane hegemonijske koncepcije koje dolaze izvan Bosne, a prisutne su i danas. U svemu tome dr. Lavić smatra da narodi koji žive na ovim prostorima polako zaboravljaju na svoj iskonski, bosanski identitet.

- -

“Riječ ”diskurs” znači rasprava, razgovor, promišljanje ili razgovaranje o onome šta je bosanstvo. U povijesnom toku, zadnjih 100 do 150 godina bosanstvo je na jedan poseban način potisnut iz našeg svakodnevlja iz našeg mišljenja i djelovanja. To znači iz naše kulture iz našeg političkog identiteta i na njegovo mjesto je postavljeno nešto drugo. Umjesto da kao građani Bosne i Hercegovine na sve načine zastupamo bosanski identitet mi se bavimo nečim izvanbosanskim što nas na neki način uslovljava i danas određuje. Šta znači političko bosanstvo, to znači da mi koji živimo u Bosni i Hercegovini smatramo taj koncept, tu ideju inkluzivnom i podrazumijevamo da svako ko živi u Bosni i Hercegovini jeste bosanac, ima svoju bosansku svijest, ali mora se raditi na tome da ta svijest shvati kao politička, državljanska, a ne da bude na razini etničko religijske grupe. Ako govorimo o naciji onda mislimo na sve građane Bosne i Hercegovine, ne samo na jednu etničku grupu.

Jeadn od promotora knjige doc. dr. Tomislav Tadić sa odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo kazao je da nam je potrebno što više ovakvih knjiga, ovakvih studija koje su praktički jedna vrsta sistemskih studija kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

,,Ovo je knjiga o Bosni i Hercegovini i svima nama. Najjednostavnije rečeno moramo svi biti malo više Bosanci, a malo manje Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Knjiga se u jednom naučnom diskursu bavi temeljnim pitanjem našeg identiteta u Bosni i Hercegovini i odgovara na ona pitanja koja bi na neki način najbolje mogli izjasniti Kantovom formulacijom ”ko smo, šta smo i odakle smo”, kazao je Tadić.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...