Ilegalna trgovina oružjem: Safet Hasikić sporazumno priznao krivnju

Preporučujemo

Optuženi Safet Hasikić, rođen 1985. godine u Brčkom, ( predmet kodnog naziva “Granica”) nakon podizanja optužnice, u prisustvu advokata, sporazumno je priznao krivnju za krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.

Optuženi je priznao krivnju za pokušaj međunarodnog krijumčarenja 2 automatske puške, okvira i više komada municije, koje su trebale biti prokrijumčarene na područje Republike Austrije.

Radom Tužiteljstva BiH, SIPA i partnerskih agencija u BiH, zajedno sa kolegama iz Austrije u ovoj zajedničkoj operaciji, skupina osumnjičenih za krijumčarenje naoružanja i streljiva, otkrivena je i lišena slobode u BiH, na području Brčkog i okolice, a naoružanje i municija oduzeti.

Sporazumnim priznanjem, optuženi u cijelosti priznaje izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica tužiteljstva, te pristaje na predloženu kaznu, od 1 godine i 8 mjeseci zatvora, koja je predložena sporazumom.

 Također, sporazumnim priznanjem, optuženi se obavezuje na svjedočenje protiv optuženih u ovom i drugim predmetima Tužiteljstva BiH, u svezi sa saznanjima o počinjenim krivičnim djelima.

Sukladno sporazumu, od optuženog će se oduzeti 2 automatske puške, okvirovi i municija, koji su zaplijenjeni u provedenoj policijskoj akciji. Od optuženog će se oduzeti i nezakonita imovinska korist u iznosu od 1000 KM, stečena izvršenjem krivičnog djela u ovom predmetu.

 Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u počinjenju krivičnog djela. Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

 Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...