Ilija Cvitanović: Ambasade su jasno kazale da HDZ i SNSD ne žele vladavinu prava u BiH

Preporučujemo

Ambasade kao i međunarodne organizacije u BiH saopćili su kako su zabrinuti jer HDZ BiH i SNSD ne žele izmjene krivičnog zakona BiH, što pravosudnim institucijama u zemlji, kako su naveli, direktno oduzima instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Pismo su u srijedu navečer potpisale ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra da je upozorenje ambasada i međunarodnih organizacija jasna poruka svima onima koji podržavaju takve politike.

„Napokon je međunarodna zajednica utvrdila ko su ljudi koji ne žele da u BiH zavlada vladavina prava. To su politike koje opstaju manipulacijom nacionalnim interesima, iako se ne bore za iste te nacionalne interese. Njihov cilj je da ova država nikada ne postane u potpunosti pravna država i da nema sve alate za borbu protiv kriminala i korupcije“, izjavio je Cvitanović u komentaru za agenciju Patria.

Dodao je da je poražavajuće da u BiH postoje politike koje ne žele da kazneni zakon prilagode na način da bude u skladu sa najvećim standardima EU, ističući kao su takvi političari pokazali da su upravo oni nositelji kriminalka i korupcije.

Iz ambasada i međunarodnih organizacija u BiH je istaknuto da se HDZ BiH i SNSD bore za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, navodi se dalje u reakciji, u Parlamentarnoj skupštini BiH su stvarali proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku.

“Potpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana”, navodi se u reakciji ambasada i međunarodnih organizacija u BiH, prenosi agencija Patria.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...