U BiH ušlo 5.116 migranata, Srbija napravila dodatni problem ukidanjem viza za Iran

Preporučujemo

Od početka 2018. godine do danas, u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 5.116 nelegalnih migranata. Njih 4.526 iskazalo je namjeru za podnošenje azila, a zahtjeve je podnijelo 475 migranata. Pri pokušaju ulaska u BiH zatečeno je i vraćeno 3.300 migranata.

Ovo su zvanični podaci koje je danas u Sarajevu na press konferenciji saopštio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, nakon sjednice Operativnog štaba za migracije BiH. Mektić je najavio da će ovaj štab zasjedati svakog četvrtka u 10 sati, a sat i po kasnije bit će održavane press konferencije.

Mektić je kazao da je izuzetno dobre rezultate pokazale to što su na granicu upućene dodatne policije snage iz DKPT-a i SIPA-e.

-Sada se pritisak sa Višegrada, gdje smo pojačali kontrolu, prebacio prema Gacku i Bileći. Očekujem da ćemo vrlo brzo na ovaj dio prebaciti dodatne snage iz MUP-a RS i policije Brčko Distrikta. Obavio sam razgovore sa Federalnim MUP-om i još nekim policijskim snagama. To će biti neke rezervne snage, koje ćemo nakon što pojačamo nadzor granice na jugu, slati na ispomoć ako migranti izvrše pritisak na nekom drugom diijelu granice, pojasnio je Mektić.

Naglasio je da su jedini tačni i relevantni podaci oni koje će saopštavati Operativni štab, a da su sve drugo špekulacije za dobijanje jeftinih i jadnih političkih poena.

-Ono što iznose političari, koji obavljaju odgovorne funkcije, o nekakvim ciframa od 30 do 50 hiljada migranata, obične su špekulacije.  Vrhunac tih gluposti je odgovor koji sam dobio, kada sam polemisao sa Špirićem. Pitao sam ga  odakle crpi te podatke, a on je rekao da je to čuo od svojih kolega profesora i to je njemu relevantan podatak, kazao je Mektić.

Upozorio je da se povećava broj ekonomskih migranata, a da je sve manje onih koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja, kao što je Sirija.

-Pakistanaca ima jako puno, a onda što je vrlo interesantno Iranaca. Njihov broj se povećao nakon što im je Srbija ukinula vize, tako da oni potpuno legalno dođu do Srbije, a onda ilegalno ulaze u BiH kako bi dalje nastavili prema Evropi. Imamo ozbiljan problem, tako da sa Srbijom moramo riješiti pitanje njihove readmisije, kada ih zateknemo na granici, kazao je Mektić.

(E.L.)

Najnovije

Iz FUCZ-a reagovali na izjave Nešića: Nije nam preostalo ništa drugo…

Iz Federalne uprave Civilne zaštite jutros su reagovali na jučerašnje izjave ministra sigurnosti Nenada Nešića koji je, između ostalog,...