Index.ba donosi potresnu priču o djevojčici iz Sarajeva čiji roditelji muku muče u nabavci lijeka za kćerku sa epileptičnim napadima

Preporučujemo

Ema je četverogodišnja djevojčica iz Sarajeva kojoj je dijagnosticirana cerebralna paraliza, epilepsija, usporeni i disharmoničan razvoj. Njeni roditelji čine sve kako bi njihova kćerka imala neophodne lijekove i terapiju s obzirom na ljekarsku dijagnozu.

Kako bi se pomoglo Emi naprvljena je i Facebook grupa, jer lijekovi puno koštaju. Na grupi prije nekoliko dana osvanuo je apel u kojem se navodi da lijek Diazepam, kojim se prekida epi napad u Sarajevu košta 26,40 KM. No, s obzirom da jedna kutija nije dovoljna roditelji su priložili račun na kojem se vidi da su kupili 15 kutija koje su platili 646 KM!

Bez lijeka djeca nam mogu umrijeti. Refundacije nema i nikoga nije briga – navedeno je na stranici “Ema i prijatelji velikog srca”.

Na ovaj apel reagovali su brojni bh.građani. Šokatno je da se lijek prije određenog vremena mogao kupiti po cijeni do 7 KM. Također, navodi se da cijena lijek nije ista i da zavisi od kantona do kantona. Cijena lijeka se kretala 7 maraka, potom 11, 18 pa sada 26,40 KM!

Tragom apela i komentara ogorčenih bh.građana Index.ba uputio je dopis Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Kantona Sarajevo, u kojem smo tražili objašnjenje za sada visoku cijenu lijeka, kao i odgovore zašto lijek ne ide na recept, odnosno nema refundacije sredstava s obzirom na dijagnozu boelsti.

Odgovorili su da lijek Diazepam klizme nije dio Liste lijekova Kantona Sarajevo.

Isti se može refundirati preko Komisije  za odobravanje refundacije skupih Covid lijekova i lijekova koji nisu obuhvaćeni Listom lijekova Kantona Sarajevo imenovanom Rješenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo broj 10-33-18006/21 od 19.04.2021.godine.Potrebno je dostaviti zahtjev u neku od poslovnica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sa medicinskom dokumentacijom i fiskalnim računima koji nisu stariji od 6 mjeseci – pojasnili sui z Zavoda.

Isti upit dostavili smo i Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, s upitom zašto lijek nije na listi lijekova koje pokriva Zavod,tražeći pojašnjenje i za razliku u cijenama, kao i refundaciju sredstava.

Iz Zavoda nam kažu da “predmet upita nije u nadležnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH”.

Ovakvi primjeri nisu na žalost, jedinstveni. Na stotine je djece koja se bore s ovom bolešću. Na žalost, u odgovorima koje smo dobili vidimo “nesluh države” da se roditeljima pomogne.

Koliko je teška roditeljska borba malene Eme najbolje se vidi iz nastavka priče. Jer, osim lijeka koji roditelji moraju kupiti kako bi nastavila sa životnom borbom, da bi ova četverogodišnja djevojčica napravila svoje prve samostalne korake i izgovorila svoje prve riječi Ema tri puta sedmično ima profesionalne fizikalne terapije, a jedan termin iznosi 30 KM, dok tretmani kod logopeta koštaju 25 KM. Ema jede posebnu hranu Fresubin koja kosta jedna bočica 6 KM a dnevno pije tri bočice.

Svi koji žele biti humani Emi mogu pomoći na slijedeće načine

HUMANITARNI BROJ

090 292 044 3 KM BHtelecom operater

PayPal [email protected]

Uplate iz BiH

Ema Isić ,Zaulica 13, Sarajevo

broj ziro racuna 3060372879020140

ADDICO

Uplate iz Inostranstva

Dina Isić,Zaulica 13,Sarajevo

IBAN: BA391541049938716676

SWIFT: UPBKBA22

BROJ RAČUNA 38716622636965

INTESA SANPAOLO BANKA

 

Najnovije

Kina uspješno lansirala petu misiju s ljudskom posadom na svemirsku stanicu

Kina je u utorak uspješno lansirala svemirski brod s novom posadom od tri člana za svoju svemirsku stanicu, izvještavaju...