Husić: Andelijina izjava o povećanju plaće rudarima i do 35 posto je netačna i ishitrena

Preporučujemo

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine smatra da su izjave direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije da bi povećanje plaća radnicima u rudarstvu umjesto traženih 20 posto iznosile više, čak i do 35 posto, ishitrene i tek djelimično tačne, piše Faktor.

-Na pretposljednjim pregovorima predstavnici EPBiH i Vlade FBiH tražili su od oba sindikata jasno izjašnjenje pod kojim uvjetima bi se mogao na određeni period aktivirati kolektivni ugovor koji je istekao 30. aprila. Naš uvjet je povećanje osnovice za obračun plata za 20 posto u svim rudnicima uz sadašnju metodologiju obračuna. Rudnik Banovići i EPBiH spremni su za povećanje od osam posto, vidjet ćemo šta će donijeti novi pregovori u ponedjeljak, kaže Husić za Faktor:

-Kada stupi kolektivni ugovor, pa i taj privremeni, onda možemo razgovarati sa socijalnim partnerima koji insistiraju na novoj sistematizaciji radnih mjesta, platnim razredima, koeficijentu složenosti poslova… To što je Andelija govorio je drugi dio pregovaračke priče, ne treba putem medija govoriti o tome dok se ne usaglase stavovi.

Husić naglašava kako je taj dio eventualnog sporazuma specifičan.

-Priča o sistematizaciji radnih mjesta i sve ono što ona povlači za sobom nije ista u svakom rudniku Koncerna EPBiH. I sada ima nelogičnosti u toj oblasti. Andelijina procjena da bi plaće u zbiru bile povećane i do 35 posto nije tačna. Iako to treba prepustiti stručnjacima, sadašnje procjene kažu da bi plaće ukupno, sa novom sistematizacijom i pratećemi promjenama, u prosjeku u rudnicima Koncerna iznosile 24,25 posto, kaže on.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...