- Advertisement -

Neredi na sahrani ubijene novinarke Al Jazeere: Izraelska policija koristila gumene metke i bombe

Preporučujemo

Izraelska policija intervenisala je danas u Al-Qudsu/Jerusalemu tokom sahrane palestinske novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koja je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija nije dozvolila da okupljeni tijelo ubijene novinarke ponesu na ramenima. Koristili su pendreke, gumene metke i zvučne bombe.

Stotine novinara i aktivista počele su da se okupljaju od ranih jutarnjih sati ispred bolnice “Saint Joseph French” u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, gdje je bilo tijelo Abu Akleh.

Izraelska policija blokirala je puteve u okolini, sprečavajući Palestince da dođu do ovog područja.

Izraelska policija nije dozvolila da tijelo ponesu na ramenima do mjesta ukopa.

Dok su Palestinci nosili tijelo ubijene novinarke, izraelska policija, uključujući konjanike, intervenisala je palicama, zvučnim bombama i gumenim mecima.

Intervenisala je i hitna pomoć.

Tijelo Abu Akleh je vraćeno u mrtvačnicu. Nakon što je izraelska policija neko vrijeme čekala ispred mrtvačnice, tijelo je prebačeno u mrtvačka kola.

Izraelska policija postavila je sigurnosni kordon oko mrtvačkih kola i ne dozvoljava da priđu oni koji žele da hodaju uz njih.

Abu Akleh je preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva u srijedu.

Izraelska vojska je saopćila da njene prve procjene ukazuju da su Abu Akleh “ubili palestinski naoružani napadači”.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...